Mladi Nemci napravili naočare koje eliminišu „slepe tačke“ u kamionu

Studenti Fraunhofer Instituta razvili su sistem koji eliminiše „slepe tačke“. Sve zahvaljujući kamerama i naočarima koji koriste tehnologiju virtualne stvarnosti (VR).

Studenti Fakulteta za optroniku, sistemsko inženjerstvo i evaluaciju slika (IOSB) Instituta Fraunhofer rade na „transparentnoj“ kabini. Sistem je razvijen na osnovu magistarskog rada Danijela Rejherta (Daniel Reichert) i Danijela Sekera (Daniel Secker) i testiran je u saradnji sa RIO, provajderom telematskih rešenja za Volkswagen. Tehnologija koristi inteligentne naočare i nekoliko kamera, zahvaljujući kojima elementi vozila na prikazanoj slici postaju transparentni. Ovo potpuno eliminiše slepe tačke i omogućava vozaču da bezbedno upravlja kamionom.

Cilj ove metode je da se smanji broj nezgoda koje se često dešavaju prilikom manevrisanja kamiona i automobila. Vozači ponekad nisu u stanju da vide prepreke ili se previše oslanjaju na postojeće sisteme – rekao je Danijel Seker.

Problem “slepih tačaka” uglavnom se odnosi na kamione zbog njihove veličine. Ponekad čak i predmeti ispred vozila nisu vidljivi vozaču. Sistem koji su ovi mladi Nemci razvili namenjen je da bude rešenje koje će pomoći da se potpuno eliminišu tzv. slepe tačke.

Inteligentne naočare ne samo da prikazuju okolinu kamiona, već i informacije o blizini prepreka. Specijalni algoritam koristi slike iz kamera, a zatim boji prepreke u narandžastu boju. Ako im se vozilo opasno približi, njihova boja se menja u crveno. Studenti i dalje rade na tehnologiji, jer, kako oni priznaju, VR naočare su prevelike.

Kako sistem funkcioniše pogledajte OVDE.

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.