Roboti preuzimaju rukovanje teretom na aerodromima (VIDEO)

„Robot pas“ samostalno patrolira kroz skladište tražeći slobodne lokacije za skladištenje, dinamičan transportni robot automatski pomera palete do njihovih skladišnih lokacija, a njihov fleksibilni kolega skida pakete sa evro-paleta i stavlja ih na pokretnu traku. Možda vam ovo zvuči kao naučna fantastika, ali zapravo je veoma blizu realizacije.

Istraživači Fraunhofer Instituta IML iz Dortmunda, zajedno sa predstavnicima Univerziteta primenjenih nauka iz Frankfurta, osiguravajuće kompanije KRAVAG i industrijskih partnera (Cargogate, CHI, Sovereign Speed i DB Schenker), predstavili su prošle nedelje na aedromu u Minhenu prve konkretne rezultate Digital Testbed Air Cargo (DTAC) istraživačkog projekta, koji će trajati do 2026. godine. Događaju je prisustvovao i bavarski ministar saobraćaja Christian Bernreiter.

– Ovo je bila uverljiva demonstracija koja pokazuje da smo veoma dobro pripremljeni za sadašnje i buduće izazove. To je veoma važno u avio-kargo transportu, koji mora da pomiri nedostatak osoblja sa jedne, i veoma intenzivan promet sa druge strane. Bićemo uspešni jedino ako iskoristimo sva tehnološka dostignuća koja su nam dostupna za optimizaciju procesa – rekao je ministar Christian Bernreiter.

Robot evoBot kotrlja se na dva točka, prenosi pakete težine do 100 kilograma svojim hvataljkama i može da se kreće u svim pravcima. Pošto radi na principu obrnutog klatna, može se koristiti izuzetno fleksibilno i može da radi kako na asfaltu, tako i u kargo-hali na aerodromu.

Osim evoBot-a na minhenskom aerodromu se koriste još četiri tehnologije. Takozvani „robot pas“ američke visokotehnološke kompanije Boston Dynamics će verovatno privući barem toliko pažnje kao i „Segvai robot„. Intralogistički uređaj, opremljen skenerima i kamerama visoke rezolucije, traži u halama palete za skladištenje i prenosi njihove kodove. IML istraživači su takođe doprineli razvoju „O3din“, višesmernog robota, koji je prvi put predstavljen na sajmu Logimat 2022, a može da koristi veštačku inteligenciju (AI) za optimizaciju transporta paleta u zatvorenom i na otvorenom. Ideja je da se dalje razvija za druge nosače tereta. Takođe, testiran je i OpenTCS kontrolni centar koji kontroliše autonomna vozila putem naloga i statusnih prikaza. Projektu doprinosi i kompanija Gotting KG iz Lehrte-a, svojim automatizovanim viljuškarom koji samostalno obrađuje transportne naloge i putuje unapred definisanim rutama.

Dortmundski IML istraživači očekuju da će minhenski potprojekat biti uspešno završen u septembru. Prof. Michael Henke, zamenik direktora IML-a, uveren je da će industrija avio transporta „uskoro“ moći da koristi potpuno autonomne sisteme za skladištenje i transport. Trenutno, neki procesi i dalje moraju da se kontrolišu ručno.

Inače, u toku je potraga za industrijskim partnerima za serijsku proizvodnju većine tehnologija.

Ministar Bernreiter istakao je kako želi da  privuče bavarske kompanije za proizvodnju.

Minhenski projekat za autonomno rukovanje u avio-kargo sektoru jedan je od šest potprojekata DTAC. Ostali projekti se, između ostalog, bave razmenom podataka između pojedinačnih logističkih igrača, kao i modelima predviđanja podržanim AI koji imaju za cilj dalje povećanje efikasnosti pojedinačnih logističkih procesa. Minhenski aerodrom je izabran kao uporište DTAC-a, jer impresionira kratkima avio-kargo rutama i optimizacije procesa se mogu primeniti relativno brzo, navodi se u saopštenju Fraunhofer Instituta.

Foto: © Flughafen München (iml.fraunhofer.de)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.