MUP izmenio Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila

Najnovije izmene i dopune Pravilnika o registraciji motornih i prikljućnih vozila stupaju na snagu u subotu, 23. marta, a njima je definisano nekoliko značajnih stavki.

Izdvajaju se sledeće:

– Član 9 Pravilnika: dodat je novi stav kojim je definisano da vozilo koje je evidentirano u jedinstvenom registru vozila može odjaviti novi vlasnik vozila, prilikom podnošenja zahteva za promenu vlasništva vozila kod nadležnog organa za registraciju vozila po mestu svog prebivališta, odnosno sedišta.

– Izmenjen je stav 2, člana 10 Pravilnika, koji sada glasi:
“Ako se zahtev za izdavanje registracione nalepnice ne podnese ni u roku od 60 dana* od dana isteka roka važenja prethodno izdate registracione nalepnice, vozilo se prebacuje iz evidencije aktivnih vozila u jedinstvenom registru u evidenciju pasivnog fonda vozila, a registarske tablice se oduzimaju”.
*ranije 30

– Izmenjen je član 30 Pravilnika, te je sada omogućeno da se na zahtev vlasnika vozila i za teretna vozila izradi posebna zadnja registarska tablica ukoliko je fabrički izrađena površina na zadnjem delu vozila na koju se ne može postaviti pod normalnim uslovima registarska tablica.

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila objavljen je Službenom glasniku br. 21/2024, od 15. marta.

Kompletan, izmenjeni i dopunjeni pravilnik možete pogledati OVDE.

Foto: PlutonMedia arhiva