AŽURIRANO: Obaveštenje o zatvaranju graničnog prelaza između Poljske i Belorusije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske objavilo je na svom zvaničnom sajtu informaciju o zatvaranju graničnog prelaza Bobrovniki/Berestovnica između Poljske i Belorusije.

Granični prelaz Bobrovniki/Berestovnica između Poljske i Belorusije zatvara se od danas (petak, 10.02.2023. godine) do daljeg.

Za teretni saobraćaj će tako između ove dve zemlje na dalje raditi samo jedan granični prelaz i to Korošćin (Kukuriki)/Kozlovice.

Evropski portali preneli su izjave nadležnih službi da se u narednim danima očekuje pojačan saobraćaj zbog obustave saobraćaja u Bobrovnikiju, kao i da nema informacija o mogućoj obustavi teretnog saobraćaja sa Belorusijom na graničnom prelazu u Kukurikiju.

***
AŽURIRANO: 13. februar 2023. 
Redakcija portala PlutonLogistics obratila se Ambasadi Srbije u Varšavi odmah po najavi zatvaranja prelaza PL-BL, kako bismo dobili komentar o stanju, dešavanjima itd. Njihov odgovor koji je stigao u ponedeljak (13. februara) uveče, prenosimo u celosti.

– Obaveštavamo da je ministar unutrašnjih poslova Poljske M. Kaminski doneo uredbu kojom se od 10.02.2023. zbog „državnog interesa zaštite bezbednosti“ do daljnjeg zatvara granični prelaz Bobrovniki/Berestovica. Radi se o transportno/putničkom graničnom prelazu između Poljske i Belorusije. Prema tumačenju poljskih organa, odluka o zatvaranju granice Bobrovniki doneta je zbog pojačanih tenzija koje su posledica delovanja beloruskih vlasti, kao i nakon što je u Belorusiji na osam godina zatvora osuđen Andžej Počobut, poljsko-beloruski aktivista i novinar zbog navodnog „podsticanja mržnje prema verskim i nacionalnim grupama i rehabilitaciji nacizma“.

Po izbijanju sukoba u Ukrajini, poljski organi su od 7 graničnih prelaza između Poljske i Belorusije zatvorili 4 granična prelaza, što znači da će nakon zatvaranja navedenog prelaza između Poljske i Belorusije biti otvorena samo dva prelaza, tj. Terespol/Brest za putnički saobraćaj i Korošćin (Kukuriki)/Kozlovice za teretni saobraćaj. Postoji bojazan da će Poljska dodatno zatvoriti još jedan granični prelaz, što je izjavio poljski premijer M. Moravjecki, ali u svojoj izjavi nije precizirao o kojem prelazu se radi i kada će se ova odluka eventualno realizovati.

Navedena Uredba MUP Poljske će dodatno otežati, već veoma loše uslove ulaska u Poljsku iz pravca Belorusije. Poljski granični organi sprovode detaljne kontrole svih vozila i striktno sprovode sankcije koje je EU uvela Rusiji i Belorusiji i zbog najmanje greške prevoznicima se naplaćuju velike kazne, zadržavaju kamioni, oduzima roba i slično. Uzimajući u obzir sve navedene otežavajuće okolnosti, Ambasada sa svoje strane prevoznicima preporučuje da po mogućnosti traže alternativne rute koje vode prema Belorusiji i Rusiji – navodi se dopisu Ambasade Republike Srbije u Varšavi.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.