Objavljen javni poziv za subvencije prevoznicima zbog štete u Ukrajini – Po kamionu 2 miliona dinara

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javi poziv za dodelu subvencija domaćim prevoznicima zbog nastale štete u poslovanju prouzrokovane ratnim dejstvima u Ukrajini.

Način korišćenja sredstava

Isplatu subvencija vršiće ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja.

Pravo na subvenciju ima domaći prevoznik kojem je oduzeto ili uništeno teretno vozilo ili skup vozila kojim je obavljao prevoz tereta, na teritoriji Ukrajine dana 24.2.2022. godine, u trenutku otpočinjanja ratnih dejstava i koji je o tome dopisom obavestio Ministarstvo najkasnije do kraja aprila meseca 2022. godine

Sredstva se dodeljuju u visini od po 2 miliona dinara po svakom teretnom vozilu ili skupu vozila kojim je domaći prevoznik obavljao prevoz tereta.

Odobrena sredstva subvencija ne mogu se koristiti za kupovinu vozila radi obavljanja delatnosti drumskog prevoza tereta.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Ministarstvo finansija – Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe, na njihov zahtev.

Po objavljivanju spiska domaćih prevoznika kojima je odobrena subvencija, potrebno je da isti otvore namenski dinarski račun kod nadležne filijale Uprave za trezor, prema sedištu korisnika subvencije.

Spisak svih računa otvorenih kod Uprave za trezor, za ovu namenu, Uprava za trezor će dostaviti Ministarstvu, koje će izvršiti uplatu odobrenih subvencija.

Pravo na korišćenje sredstava i uslovi

Pravo na subvenciju ima domaći prevoznik kojem je oduzeto ili uništeno teretno vozilo ili skup vozila kojim je obavljao prevoz tereta, na teritoriji Ukrajine dana 24.2.2022. godine, u trenutku otpočinjanja ratnih dejstava i koji je o tome dopisom obavestio Ministarstvo najkasnije do kraja aprila meseca 2022. godine.

Da bi domaći prevoznik ostvario pravo na subvenciju potrebno je da ispunjava sledeće uslove:

1. da poseduje licencu za prevoz tereta u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju koju izdaje Ministarstvo;
2. da je posedovao Izvod licence za uništeno, odnosno oduzeto teretno vozilo kojim je obavljao prevoz tereta;
3. da poseduje međunarodni tovarni list iz kojeg se može utvrditi da se oduzeto, odnosno uništeno teretno vozilo nalazilo na teritoriji Ukrajine u trenutku otpočinjanja ratnih dejstava;
4. da nad domaćim prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak;
5. da se nad domaćim prevoznikom ne sprovodi postupak za unapred pripremljen
plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR);
6. da se nad prevoznikom ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ili postupak likvidacije.

Da bi domaći prevoznik ostvario pravo na subvenciju potrebno je da ispunjava i uslove iz propisa kojim se reguliše dodela pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) i da dostavi pisanu izjavu da li mu je već dodeljena de minimis pomoć u tekućoj i u prethodne dve fiskalne godine u skladu sa Uredbom o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) ili drugim propisom koji uređuje dodelu de minimis pomoći, ili bilo koja druga državna pomoć, uz navođenje iznosa, davaoca državne ili de minimis pomoći i namene, odnosno vrste državne pomoći.

Za detalje o potrebnoj dokumentaciji, rokovima, obrascima za podnošenje zahteva, kao i informacije o načinu podnošenja zahteva, pogledajte originalni tekst javnog poziva OVDE ili na zvaničnom sajtu Ministarstva.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.