Od 2024. kreće naplata putarine za kamione na autoputu Firenca-Pisa-Livorno

Kamioni koji će prolaziti autoputem Firenca-Pisa-Livorno od 2024. plaćaće putarinu, izvestili su italijanski portali. 

Očekivani prihodi iznose 14 miliona evra. Putarinu će naplaćivati Toscana Strane, a ta firma biće zadužena za redovne i vanredne radove na održavanju, kao i na adaptaciji autoputa.

Ne postoje naplatne kućice za teška vozila, već sistem slobodnog protoka sa satelitskom kontrolom ulaza i 5 portala koji se nalaze duž autoputa.

Reakcija sektora drumskog transporta

Odluka da se uvede putarina samo za teška vozila na relaciji Firenca-Pisa-Livorno izazvala je snažnu reakciju kompanija. Michele Santoni, predsednik Cna Fita Toscana, najavio je protestnu vožnju na autoputu Fi-Pi-Li.

U napomeni, CNA FITA je izrazila svoje protivljenje ovoj odluci, podvlačeći kako je to neshvatljiv politički izbor koji utiče na operatere u sektoru.

– Spremni smo da platimo putarinu nakon što se infrastruktura poboljša. U redu je da budemo korisnici, a ne finansijeri – rekao je Santoni.

Kompanije su takođe veoma nezdovoljne jer je odluka objavljena bez konsultovanja sa predstavnicima privrede, prenosi transporti-italia.com.

  • BONUS SADRŽAJ

Stefan je vozač šlep vozila više od deset godina. Najčešće je na putevima u Italiji i Švajcarskoj. Znanje jezika ističe kao neizostavni element za uspešno obavljanje posla. Poslušajte njegovu priču u epizodi podkasta „Za volanom“.