Otvoren carinski referat u Svilajncu

U opštini Svilajnac danas je zvanično otvoren carinski referat, saopšteno je iz Uprave carina.

Nakon izgradnje i infrastrukturnog opremanja industrijskih zona i otvaranja Slobodne zone Svilajnac, proces se zaokružuje otvaranjem carinskog referata koji će privrednicima omogućiti brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

Potreba za novim carinskim referatom pojavljuje se usled privrednog rasta u Svilajncu i u Pomoravskom okrugu. Upravo jedan od ključnih zadataka u radu carinskih službenika jeste podrška privredi u spoljnotrgovinskom poslovanju, kroz brže, jednostavnije i transparentnije carinske procedure, istakao je direktor Uprave carina Republike Srbije Branko Radujko.

Izvoznici i uvoznici iz Svilajnca i okoline od sada će znatno lakše i brže poslovati, naglasio je Radujko.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da ta opština godinama beleži rast suficita spoljnotrgovinske razmene.

– Pre deceniju, privreda Svilajnca praktično nije postojala. Nije bilo industrijskih zona, nije bilo fabrika, a opština je beležila deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Za deset godina utrostručen je obim uvoza-izvoza. Tokom 11 meseci 2022. ostvarili smo rekordan obim spoljnotrgovinske razmene od više od 153 miliona dolara, sa suficitom od 14 miliona dolara i imamo 53 izvoznika. Svi ovi podaci su podstrek i nekim budućim ili potencijalnim investitorima da u našoj lokalnoj samoupravi imaju dobrog partnera i svu logističku i tehničku podršku. Takođe, carinski referat služiće i građanima, jer naša opština ima veliki broj stanovnika na privremenom radu u inostranstvu, koji će od sad moći da svoju robu carine u Svilajncu – izjavio je Milanović.

Кompanija Vossloh Schwabe sa oko 500 radnika jedan je od najvećih izvoznika sa teritorije Svilajnca. Generalni menadžer  Miljan Spasić rekao je da su dosada imali odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom:

Za nas privrednike je carinski referat od izuzetne važnosti, jer nam skraćuje vreme administracije i olakšava poslovanje. Carina nam je sada na pet minuta, što mnogo olakšava ceo proces, izjavio je Spasić.

Još jedna kompanija čija je kompletna proizvodnja namenjena izvozu je Regent, čiji predstavnik Darko Hinić naglašava izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

– Imali smo veliku podršku lokalne samouprave od samog početka našeg poslovanja, zaključno sa otvaranjem carinskog referata, na čemu bih zahvalio i Upravi carina Republike Srbije – izjavio je Hinić.

Carinski referat Svilajnac biće na usluzi svakog radnog dana od 9 do 17 časova, navodi se u saopštenju.

Izvor i foto: Uprava carina