Ograničenje brzine na Autobanu? ADAC više nije striktno protiv

Najveći nemački auto-klub ADAC redovno ispituje svoje članove o stavu prema pitanjima saobraćajne politike. Godinama su uglavnom odbacivali uvođenje opšteg ograničenja brzine na auto-putevima, ali u poslednje vreme se povećao broj ljudi koji se zalažu za to.

Već duže vreme se raspravlja o uvođenju opšteg ograničenja brzine na auto-putevima u Nemačkoj, a prema istraživanjima ADAC-a, koji broji više od 21 milion članova, i dalje je više onih koji su protiv – 50%, dok je 45% za uvođenje limita brzine vožnje.

Nemačko udruženje auto-industrije (VDA) i dalje je protiv uvođenja ograničenja brzine na auto-putevima, i njihova pozicija ostaje nepromenjena, izjavio je portparol te organizacije nemačkoj novinskoj agenciji DPA. On se osvrnuo na debatu koja se vodila krajem decembra 2019, kada je VDA istakla kako rasprava o opštem ograničenju brzine na nemačkim auto-putevima „nije bila korisna“.

Rasprava je opet dobila na zamahu jer ADAC „više nije u osnovi“ protiv ograničenja brzine, što je za DPA potvrdio potpredsednik ADAC-a Gerhard Hilebrand.

Inače, oko 30% nemačke mreže auto-puteva trenutno ima trajno ili privremeno ograničenje brzine, a tu su još i područja na kojima se izvode građevinski radovi na delu puta.

Brzina vožnje na nešto manje od 10% mreže auto-puteva može se ograničiti sistemima za nadzor, omogućujući fleksibilnu kontrolu brzine u zavisnosti od situacije, frekventnosti sabraćaja i vremenskih uslova.

Rasprava o opštem ograničenju brzine na auto-putevima u Nemačkoj vodi se vrlo emocionalno. Mišljenja se takođe veoma razlikuju među članovima ADAC-a. S obzirom na polarizujući uticaj teme – takođe među članovima kluba – ADAC trenutno ne preporučuje političarima da glasaju ZA ili PROTIV opšteg ograničenja brzine. Umesto toga, klub se zalaže za objektivizaciju rasprave o ograničenju brzine. Da bi rasprava o ovoj temi bila što temeljitija potrebno je suočiti nepobitne činjenice.

Dovodi li ograničenje brzine do manje nesreća?

Auto-putevi su najbezbedniji putevi u Nemačkoj. Svake godine na njima se odvija otprilike trećina ukupnog saobraćaja svih motornih vozila. Međutim, udeo smrtnih slučajeva je sa oko 13% ispod proseka: trenutno na 1 milijardu pređenih kilometara na auto-putevima smrtno strada u proseku 1,7 osoba.

U direktnom međunarodnom poređenju ne može se utvrditi veza između opšteg ograničenja brzine i nivoa bezbednosti na auto-putevima, pa tako zemlje sa ograničenjima brzine, poput Belgije, Francuske ili SAD-a, nisu ništa bolje od Nemačke.

Ipak, na rutama na kojima je broj teških saobraćajnih nesreća iznad proseka, ograničenje brzine ili kontrola brzine u zavisnosti od situacije mogu imati smisla.

Promenjivi znakovi na portalima omogućavaju fleksibilno prilagođavanje brzine saobraćajnim i vremenskim uslovima.

Važno je detaljno ispitati granice i mogućnosti ograničenja brzine u smislu bezbednosti saobraćaja i zaštite klime. U pogledu uticaja na bezbednost saobraćaja, današnje procene još su daleko od toga. Zato je preporučljivo koristiti naučno istraživanje pomoću pilot ruta, rekao je ADAC-ov potpredsednik za saobraćaj Gerhard Hilebrand.

Čak i kada se upoređuju unutar Nemačke, na deonicama bez ograničenja brzine nema više nesreća nego na deonicama sa ograničenjem brzine od 120 ili 130 km/h. Veća težina nesreće (smrtnih slučajeva na 1.000 nezgoda sa povređenim osobama) ne može se utvrditi.

Stvarna slaba tačka u pogledu bezbednosti saobraćaja su državni putevi na kojima je registrovano gotovo 60% svih saobraćajnih nezgoda – iako se tamo prelazi samo 40% pređenih kilometara svih motornih vozila.

Izvor: b92.net, tportal.hr