Kineski brodari prate kineske investicije – Na pomolu najveći logistički poduhvat u Srbiji

Jedan od vodećih kineskih brodara Chipolbrok stiže u Srbiju. Nedavno je u Kini potpisan ugovor o ekskluzivnoj saradnji između kompanija Chipolbrok i Express Global za područje zapadnog Balkana. Chipolbrok je prestižna kompanija na koju su Kinezi izuzetno ponosni, jer je to prva „joint venture“ firma između dve zemlje u novijoj istoriji Kine. Osnovani su 1951. godine kao kinesko-poljsko akcionarsko brodarsko društvo na osnovu sporazuma Poljske i Kine.

Kako bi postao partner Chipolbroka, Express Global je prošao višegodišnju proveru, koja je finalizovana potpisivanjem ugovora i početkom realizacije jednog velikog projekta. O saradnji Chipolbrok i Express Global-a razgovarali smo sa Slobodanom Filipovićem, direktorom kompanije Express SEE u Srbiji.

Slobodan Filipović

– Ovo je izuzetno važna vest i mogu slobodno da kažem da je na pomolu najveći logistički poduhvat u Srbiji. Inače, Chipolbrok je specijalizovan za zahtevne projekte u infrastrukturi i industriji, bilo da je u pitanju transport specijalnih tereta, vangabaritne robe i drugih nestandardnih konstrukcija. Naveo bih da je kompanija bila uključena u izgradnju metroa u Šangaju, rekonstrukciju Bruklinskog mosta, izgradnju rafinerije nafte u Egiptu… Zato sam uveren da će biti uključena i u kineske projekte u Srbiji – objašnjava Filipović.

Naš sagovornik naglašava da je u Kini potpisan ugovor za kompletnu logistiku jednom velikom kineskom investitoru u Srbiji, a za ceo posao je zadužen Express SEE doo Beograd. U pitanju je veoma zahtevan projekat transporta opreme i postrojenja. Reč je o vangabaritnom teretu koji će ići specijalnim brodovima, a deo opreme će biti transportovan u više od 1.000 kontejnera.

– Svesni smo velikih izazova koji su pred nama. Sa svojim iskustvom, zalaganjem, dobrim odnosima sa svim učesnicima u lancu, siguran sam da ćemo efikasno i kvalitetno da realizujemo ovaj sveobuhvatan poduhvat – dodaje Filipović.

Inače, Express Global je osnovan u Đenovi, a osim nekoliko kancelarija u Italiji, kompanija je prisutna i u Americi, Kini, Sloveniji, Hrvatskoj i u Beogradu. Express Srbija se bavi organizacijom svih vidova transporta –pomorskog, kamionskog, avio, kao i carinjenjem.