Ograničenje parkiranja u Sloveniji ne rešava gužve – Vozači i prevoznici TRAŽE odlaganje

Slovenački prevoznici i vozači traže od nadležnih da privremeno odlože primenu 25-časovnog ograničenja parkiranja na odmorištima uz puteve, piše etransport.si.

Krajem prošle godine, podsetimo, slovenački upravljač autoputevima (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji – DARS) uveo je vremensko ograničenje za parkiranje teških vozila na odmorištima na putu, prema kom autobusi i teretna vozila preko 3,5 tona mogu da budu parkirani na obeleženim parking mestima najduže 25 sati. Posle toga, vozači su u obavezi da pomere vozila. Cilj je, kako je tada pojašnjeno, da se vozačima omogući odmor neophodan za bezbedno obavljanje profesije, tako što bi se ograničenjem boravka obezbedio veći pristup parkinzima.

Međutim, kamiondžije ne smatraju da će ograničenje parkiranja rešiti problem gužve, te su na poslednjem konferencijskom razgovoru sa predstavnicima nadležnog ministarstva predložili privremeno odlaganje nove mere. Vozači i prevoznici istakli su da ograničenje ne može da popravi trenutnu situaciju, kao i to da su uvereni da je jedino efikasno rešenje, uzevši u obzir sve propise koji se odnose na vreme vožnje, pauza i odmora – značajno povećanje kapaciteta parkinga.

Posledično, predloženo je odlaganje 25-časovnog ograničenja, sve dok se ne obezbede zadovoljavajući kapaciteti za parkiranje.

Jednoglasno je potvrđeno i da je potrebno ubrzati proširenje parking prostora uz autoput. Prostorna reorganizacija mogla bi se dinamično realizovati, jer na pojedinim mestima nisu neophodne posebne intervencije, a pretpostavka je i da DARS već sada raspolaže “rezervnim prostorom”.

Predloženo je i da DARS, kao i privatna parkirališta, uvede naplatu parkinga pomoću koje bi vozačima bila obezbeđena kvalitetnija usluga u okviru boravka.

Uvođenje 25-časovnog ograničenja zasada nije mnogo promenilo stanje na odmorištima. Naime, i dalje su prilično česti prekršaji zbog nepropisnog parkiranja. Vozači kojima istekne vreme vožnje prinuđeni su da se parkiraju na najbližem odmorištu, a zbog nedostatka slobodnih parking mesta to učine i van obeleženog prostora, pa čak i na trakama na ulazu ili izlazu iz odmorišta. Prekršaje ovog tipa prate visoke kazne, bez obzira što su prevoznici apelovali da DARS postupa pragmatično i kazni samo one koji nepropisnim parkiranjem predstave veliki rizik po bezbednost saobraćaja.

Oštre kazne smetaju i inostranim prevoznicima, jer su njihovi vozači ređe upoznati sa uslovima parkiranja na slovenačkim autoputevima, pa su zbog toga češće na meti DARS-a, piše etransport.si.