Planirano povećanje putarine u Austriji

Portal trans.INFO preneo je vest da je austrijsko nadležno ministarstvo predložilo povećanje putarine u Austriji u 2019. godini. Predloženo povećanje je rezultat usaglašavanja sa stopom inflacije od 2,2 odsto i po prvi put će se odnositi i na vozila kategorije Euro VI.

Prema predlogu, povećanja će iznositi 6,2 procenta za vozila kategorije Euro VI sa 2 ili 3 osovine, odnosno 5,3 procenata za vozila kategorije Euro VI sa 4 osovine. Za vozila ostalih kategorija, predloženo je povećanje cene putarine za 2,2 procenta.

Austrijski prevoznici izražavaju negodovanje zbog planova za povećanje cene putarine pre svega zbog činjenice da austrijska vlada promoviše obnovu voznih parkova kroz zamenu vozila nižih kategorija vozilima kategorije Euro VI a istovremeno predlaže veće povećanje cene putarine za ova vozila nego za vozila nižih kategorija.

Iz austrijske Privredne komore najavljuje da će se, ako diskusije i argumenti prevoznika ne budu dali rezultat, obratiti Evropskoj komisiji i, ako bude potrebno, Evropskom sudu.

Izvor: Kancelarija Ivanović