PLATE vozača kamiona u Nemačkoj u 2021. – Koliko zarađuju i gde su najbolje plaćeni?

Nedavno istraživanje Jobmatch.me pokazuje da su plate vozača kamiona u Nemačkoj uglavnom porasle od početka pandemije. Međutim, podaci takođe otkrivaju značajne razlike između regiona, jer je primetno da kamiondžijama u nekim regionima plate padaju.

Prema istraživanju, plate na istoku Nemačke u proseku ostaju niže u poređenju sa zapadom. Na primer, u Brandenburgu vozači kamiona mesečno zarađuju u proseku 2.292 evra (bruto).

S druge strane, podaci takođe pokazuju da su povećanja plata u istočnim saveznim državama češća. Severne države poput Bremena i Hamburga takođe su zabeležile povećanje plata za oko 280 evra.

Jug i sredina Nemačke su obično poznati po višim platama profesionalnih vozača. Međutim, istraživanje Jobmatch.de otkriva da su zarade u tim oblastima zapravo pale. Na primer, u Sarlandu i Severnoj Rajni-Vestfaliji zarade su u prvom kvartalu 2021. pale za 200, odnosno 167 evra u poređenju sa prvim kvartalom 2020.

Nemačke države sa najvišim platama za vozače kamiona (mart 2021)

Ono što bi, međutim, moglo biti iznenađujuće, jeste da Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Tiringija – dve savezne države nekada deo Istočne Nemačke, trenutno nude neke od najboljih plata za vozače kamiona u zemlji.

Plate vozača kamiona u nemačkim saveznim državama (bruto/mesečno):

Meklenburg-Zapadna Pomeranija 2.742 evra
Hamburg 2.628 evra
Tiringija 2.620 evra
Baden-Vitenberg 2.600 evra
Šlezvig-Holštajn 2.586 evra

Države u kojima su plate vozača kamiona porasle

Povećanje plata vozača kamiona u nemačkim saveznim državama (bruto/mečno) izgleda ovako:

Saksonija-Anhalt + 421 evra
Bremen + 282 evra
Hamburg + 279 evra
Saksonija + 172 evra
Berlin + 165 evra
Meklenburg-Zapadna Pomeranija + 100 evra
Šlezvig-Holštajn + 48 evra
Hesen + 30 evra
Brandenburg + 28 evra
Tiringija + 24 evra

Kada je reč o povećanjima mesečnih zarada (poređenje prvog kvartala 2020. i 2021), 3 savezne države na vrhu liste jobmatch.me takođe su bile deo Istočne Nemačke.

Države u kojima su plate vozača kamiona pale

Istraživanje Jobmatch.me otkrilo je da su plate pale u nekim saveznim državama, od kojih su neke poznate po višim stopama.

Smanjenje plata vozača kamiona u nemačkim saveznim držvama (bruto/mesečno)

Sarland -200 evra
Severna Rajna-Vestfalija -167 evra
Rajna-Palatinat -93 evra
Bavarska -66 evra
Baden-Virtemberg -46 evra
Donja Saksonija -36 evra

OVDE možete pogledati MAPU koja ilustruje razvoj zarada u celoj Nemačkoj, po saveznim državama.

Prema Jobmatch.de, nivo plata vozača kamiona u Nemačkoj će i dalje rasti, što znači da će se trend koji se pojavio pre pandemije koronavirusa nastaviti. Zbog nedavnog buma e-trgovine, potražnja raste. Prema mišljenju Jobmatch.me, firme će se ponovo boriti da privuku kadrove, pa će istovremeno i plate porasti.

Jobmatch savetuje zbog toga logističke kompanije da se potrude da zadrže postojeće zaposlene, kao i da se angažuju nove – na taj način biće u mogućnosti da zadovolje potražnju kada se nivo porudžbina poveća.

Izvor: jobmatch.me/trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.