Novi troškovi za domaće transportere – Nemačka povećala minimalnu zaradu

Ministarstvo rada Nemačke je usvojilo predlog Komisije za minimalnu zaradu da, od 01.01.2017. godine, bruto zarada po satu bude povećana sa 8,50 EUR na 8,84 EUR.

Odredbama „Zakona o regulisanju opšte minimalne zarade“ (MiLoG), koji je stupio na snagu 1. januara 2015. godine, propisana obaveza stranih i domaćih poslodavaca da, na zahtev nadležnih organa, pruže dokaz o tome da svojim zaposlenim isplaćuju zakonom definisan minimalni iznos bruto zarade po satu. Ovim zakonom je obuhvaćena i delatnost prekograničnog drumskog transporta putnika i stvari (osim tranzitnog prevoza).

Uvedene su i novine koje se tiču postupka prijavljivanja vozača prilikom njihovog slanja u Nemačku. S tim u vezi, od 01. januara 2017. godine vozači se moraju prijaviti putem internet portala www.meldeportal-mindestlohn.de. Portal je trenutno u stanju izrade i biće aktivan od pomenutog datuma.

Cilj uvođenja prijavljivanja radnika putem internet portala jeste pojednostavljenje procedure prijavljivanja radnika prilikom upućivanja na rad u Nemačku. Uvođenjem ovog načina prijavljivanja vozača, postojeći neće biti odmah ukinut, tako da će prijavljivanje vozača putem faksa biti moguće u toku prelaznog perioda, koji će trajati do 30. juna 2017. godine.

Osim novog nameta za kompanije koje voze u Nemačku, ove godine je počela primena zakona u Francuskoj, koji tekođe pogađa domaće transportere.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.