Počela PRIJAVA za nadoknadu dela nemačke PUTARINE

Online platforma za podnošenje zahteva za povrat dela iznosa plaćene putarine u Nemačkoj, od 3. novembra dostupna je na bag.bund.de, saopštila je nemačka Savezna kancelarija za prevoz tereta (BAG). Stranici (na nemačkom jeziku) možete pristupiti klikom na sledeći link.

BAG je u saopštenju naveo i da tokom prijavljivanja može doći do privremenih prekida u procesu prijave, usled velikog obima posla. U tom slučaju predlažu da posetite platformu u drugo doba dana.

Kako pristupiti platformi?

Da biste uspešno koristili platformu neophodna je registracija putem dugmeta „Kreiraj nalog“ („Konto erstellen„), prilikom koje ćete popuniti formulare koji su potrebni.

Zatim preko stranice šaljete obrazac za nadoknadu i odgovarajući kontrolni obrazac direktno u Saveznu kancelariju za transport robe.

Podsećamo, uz prijavu morate priložiti i izjave o putarini Toll Collect GmbH ili odgovarajućeg provajdera evropske elektronske usluge naplate putarine, kao i popunjen kontrolni obrazac.

Prijavu ne treba podnositi dok ne dobijete sva dokumenta ili ih u potpunosti ne popunite, jer naknadno dostavljanje dokumenata preko portala nije moguće.

Prijava može da sadrži najviše 20 različitih registarskih tablica. Ako je potrebno, može se napraviti još jedna prijava.

Ako već imate nalog, prijavite se sa svojom adresom e-pošte i lozinkom. Ako ste zaboravili lozinku, koristite odgovarajući link „Zaboravili ste lozinku“ („Passwort vergessen“).

Svoj zahtev možete podneti do kraja 2023. godine. Ne postoji naknada za obradu zahteva.

Kolika je nova cena putarine, koja se primenjuje od 1. oktobra i koji iznos će moći da refundiraju, korisnici mogu pogledati u TABELI koju je BAG objavio. Kako je pojašnjeno, iznos prikazan u poslednjoj koloni treba pomnožiti sa (dokumentovanim) pređenim brojem kilometara/ period od 28. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. godine. U pojedinačnim slučajevima može doći do odstupanja zbog zaokruživanja.

Izvor: bag.bund.de