Pojačana kontrola KAMIONA na drumovima širom Evrope: ovo su DATUMI sledećih akcija!

Evropska mreža saobraćajne policije sprovešće sledeće nedelje (11-17. decembra) kontrolu usmerenu na vožnju pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supsanci – ROADPOL Operations Alcohol&Drugs Marathon. To je ujedno i poslednja planirana kontrola akcija u 2023. godini.

Za kalendar kontrolnih akcija zadužena je Operativna grupa ROADPOL-a – on se donosi na jesen za svaku narednu godinu i distribuira državama, koje potom akcije sprovode u isto vreme, sinhronizovano.

Kako vozače kamiona najviše zanimaju provere usmerene na komercijalna vozila, saznali smo da su akcije „Truck&Bus“ u narednoj, 2024. godini, planirane za tri termina: od 19. do 25. februara, od 13. do 19. maja i od 11. do 17. novembra.

Datume drugih kontrola u 2024. pogledajte u tabeli u nastavku:

Izvor: ROADPOL

Truck&Bus je koordinirana panevropska akcija koju sprovode saobraćajne policije iz svake zemlje ROADPOL članice. Autobuse i teška teretna vozila na putu zaustavljaju i proveravaju službenici saobraćajne policije, zajedno sa drugim nadležnim organima. Policijski službenici kontrolišu bezbednost i ispravnost vozila, tehničko stanje, dimenzije i težinu, dokumenata vozača i pridržavanje odredbi o vremenu vožnje i odmora, kao i upotrebu tahografa, te teret i prateću dokumentaciju.

Foto: roadpol.eu, ilustracija

ROADPOL: Zašto se više kontrolišu KAMIONI od AUTOBUSA?