Policija isključila iz saobraćaja kamion – „tempiranu bombu“

Nemačka saobraćajna policija, stacionirana na autoputu A5 u blizini Polhajma, prošlog četvrtka zaustavila je kamion koji je vukao prikolicu na kojoj se nalazio polovni kamion. Policajci su ubrzo primetili da je vozilo u tako lošem stanju da predstavlja „opasnost u pokretu“.

Vozaču je rečeno da vozilo parkirana obližnjem parkingu, gde je inspektor ustanovio u kojoj meri je vozilo zapravo oštećeno.

Između ostalog, sistem pneumatskih kočnica je curio. Štaviše, diskovi kočnice na zadnjoj osovini bili su znatno ispod propisanog minimuma, što je moglo da dovode do potpunog prestanka rada kočnica. Osim toga, vozilo je imao vidljive pukotine.

Da stvar bude gora, kočnice na prikolici su skoro potpuno otkazale. Tri od šest točkova više nisu imala kočione pločice. Na preostala tri točka kočnice su bile funkcionalne samo 20 odsto. Policajci su način na koji je osiguran teret težak 14 tona opisali kao – u najboljem slučaju – „loš“. Povrh toga, uzimajući u obzir dužinu vozila od 20,7 metara, kombinacija kamion/prikolica bila je preduga. Dokument o izuzeću za vozilo, koje nije u voznom stanju, dopušta najviše 20,25 metara.

Kao rezultat svih ovih defekata, policija je zabranila da vozilo nastavi put. Vlasnik vozila morao je da plati depozit od 3.500 evra na licu mesta. Policajci su mu oduzeli registarske tablice i poslali ih u nadležnu kancelariju za registraciju u Poljskoj.

Komentarišući ovaj slučaj kamiona sa prikolicom, policajci navode da je „nemoguće zamisliti šta se moglo dogoditi da je vozač kamiona jako zakočio ili da je bilo potrebno upotrebiti sigurnosnu kočnicu“.

Policija je dodala da zahvaljujući postupcima policajaca „tempirana bomba“ više ne predstavlja opasnost za druge učesnike u saobraćaju.

Izvor: trans.eu