Od danas pojačana kontrola saobraćaja u 30 država – U fokusu vozači kamiona i autobusa

Pripadnici Uprave saobraćajne policije sprovešće od danas do 12. novembra akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila. Akcija će se sprovoditi u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom trajanja akcije, saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

Poseban akcenat će biti stavljen na kontrolu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kontrolu prevoza tereta, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

U cilju unapređenja bezbednosti dece u saobraćaju, saobraćajna policija će sprovoditi intenzivnu kontrolu autobusa kojima se prevoze deca na ekskurzije, rekreativne nastave, kao i autobusa kojima se obavljaju drugi vidovi organizovanog prevoza dece.

Od početka ove godine, saobraćajna policija je u kontroli saobraćaja otkrila oko 108.000 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila i 4.000 prekršaja koje su učinili vozači autobusa.

Tokom akcije Truck&Bus, policijski službenici će širom Evrope kontrolisati tehničku ispravnost, dimnezije i masu, upotrebu tahografa, poštovanje odredbi o vremenu vožnje i odmora, teret i prateću dokumentaciju.

Kalendar planiranih ROADOL kontrola pogledajte OVDE.

(Foto: MUP Srbije, ilustracija)