Posao u Sloveniji – Uskoro trogodišnje radne dozvole za srpske radnike

Radne dozvole za rad u Sloveniji, koje su trenutno vremenski ograničene na godinu dana, od proleća 2019. važiće tri godine, rečeno je na sastanku održanom u sredu (7. novembra 2018. godine) povodom potpisivanja protokola o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju građana Republike Srbije u Republici Sloveniji, koji je organizovao Slovenački poslovni klub u Srbiji.

Prema rečima Grege Maleca, vođe Sektora za radnu imigraciju slovenačkog ministarstva rada, radnici će po isteku prve tri godine moći da produže dozvolu na još toliki vremenski period.

On je je naglasio da će radnik iz Srbije u prvoj godini rada u Sloveniji biti vezan za poslodavca koji mu je omogućio izdavanje radne dozvole, a da će nakon toga biti slobodan da konkuriše na tržištu rada te zemlje.

Sporazum potpisan 1. februara ove godine trebalo bi da bude ratifikovan do kraja januara 2019. i da stupi na snagu početkom maja sledeće godine, rekao je Malec i istakao da će on omogućiti i skraćivanje postupka za izdavanje dozvola koji sada traje između 2 i 4 meseca, zahvaljujući saradnji službi za zapošljavanje dve zemlje koja se obavlja elektronskim putem.

Uslov za dobijanje radne dozvole i rad u Sloveniji je da srpski radnik prethodno bude prijavljen na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, kako bi država mogla da ima nadzor nad zapošljavanjem svojih radnika u inostranstvu. Radnik koji želi da se zaposli u Sloveniji ne sme da bude zaposlen u Srbiji i da mora da bude prijavljen na birou za zapošljavanje makar i samo na jedan dan, zbog pomenute evidencije.

Izvor eKapija