Prodaja kamiona i priključnih vozila u Srbiji porasla 25%

Prema narudžbama koje imaju domaći uvoznici prodaja kamiona ali i priključnih vozila u prva tri meseca u Srbiji raste za 25%. Većih kupovina nije bilo kažu prodavci od 2013. a sada bi svi da zamene stari sa novim voznim parkom koji manje troši i manje zagađuje životnu sredinu, objavila je Radio televizija Srbije (RTS).

Samo jedan proizvođač poluprikolica iz Nemačke isporučio je 150 kompleta domaćim prevoznicima koji su naručili isto toliko novih kamiona. „Mercedes“ kao lider u prodaji i na Balkanu i u Srbiji ovih dana obeležava jubilej 20 godina od kako je posle sankcija došao prvi na naše tržište.

 – Nešto se posle mnogo godina budi u Srbiji. Iza nas nas je rekordna godina kada je prodaja u pitanju. Prodali smo 25 odsto više putničkih vozila i 30 odsto kamiona i autobusa računajući i šasije za autobuse. Vidimo veliki potencijal u vašem tržišitu zato nastavljamo da ovde o prezentujemo nove modele –  kaže Rolf-Juergen Seyerle iz „Mercedes Srbija – Emili Frej“.

U „Volvo kamionima“ kažu da ove godine očekuju rekordan promet. Centrala ovog švedskog giganta je u Begradu i ima 70 zaposlenih, a odavde se opslužuju tržišta Makedonije, Bosne. Očekuje se reginonalna prodaja od preko 600 kamiona.

 – Drago mi je da je posle dužeg vremena došlo do oproravka vašeg tržišta. Imamo povećan broj narudžbina, a prednjače srpske firme što tumačimo većim obimom poslovanja. Dobra vest je što se uvoze kamioni euro 6 standarda koji manje zagađuju i imaju izuetno malu potrošnju –  kaže Johanes Kjelgrem iz „Volvo kamiona“.

Raste i prodaja komercijalnih vozila naročito kombi vozila i manjih kamiona od 7,5 tona. Samo „Fiat“ na sajmu prodao je preko 300 vozila na metan. Računica prevoznika kada kupuju kamion ili kombi na kredit je jasna – za tri do pet godina vozilo se isplati, a prodajom starih vozila drugima ostvaruje se zarada.