Putarina u Nemačkoj nezakonita, diskriminiše vozače

Evropski sud pravde doneo je presudu da je uvođenje putarina u Nemačkoj nezakonito, jer se njima nepravedno kažnjavaju vozači iz drugih zemalja Evropske unije.

Teret plaćanja putarine pao bi isključivo na strance, što se, kako je obrazloženo, kosi sa zakonima EU protiv diskriminacije, presudio je ovaj sud.

Odluka suda sa sedištem u Luksemburgu znači da će Nemačka morati da povuče ili revidira svoj sistem naplate putarine, izveštava agencija AP.

Da je došlo do uvođenja putarina svi bi morali da nabave odgovarajuće vinjete – kakve koriste, na primer, Slovenija ili Austrija. Međutim, vlasnici automobila registrovanih u Nemačkoj dobijali bi neku vrstu povraćaja novca preko poreza, što znači da nemački vozači, za razliku od stranaca, u stvari ne bi imali dodatne troškove.

Spor je pred sudom u Luksemburgu pokrenula Austrija koja je, uz podršku Holandije, zatražila da se preispita da li je odluka Nemačke o uvođenju putarina u skladu s evropskim propisima.

Austrijski ministar saobraćaja Andreas Rejhart pozdravio je odluku suda ne kao pobedu koju je njegova zemlja izvojevala za sebe, već za celu Evropsku uniju.

– Pošto sam ja čvrsto opredeljni Evropljanin, mislim da je ova odluka Evropskog suda pravde zaista veliki dan za Evropsku uniju i zajednicu. Ovo je, takođe, nedvosmislen signal ravnopravnosti u Evropi – rekao je on novinarima u Beču.