Rast cene transporta na evropskom tržištu

Cene transporta na evropskom tržištu u drugom kvartalu 2018. godine su porasle, pokazuje analiza evropskog transportnog tržišta, tzv. TRANSPORT MARKET MONITOR, koju kvartalno sprovode „Capgemini Consulting“ i TRANSPOREON. Eksperti objašnjavaju da je rast cene transporta u drumskom saobraćaju direktna posledica smanjenja transportnih kapaciteta i povećanja troškova goriva. Takođe, očekuju da se ovaj trend nastavi i u drugoj polovini 2018. godine, i to zbog pomenutih razloga ali i zbog nedostatka vozača i rasta troškova radne snage.

Prema analiziranim podacima, u drugom kvartalu 2018. godine indeks kapaciteta se u odnosu na prvi kvartal smanjio za 36,3% – sa 110,1 koliko je bio u prethodnom kvartalu pao je na 70,1. U poređenju sa drugim kvartalom 2017. godine, indeks kapaciteta se poveća za 6,6% – indeks kapaciteta je porastao sa 65,8 na 70,1. Autori navode da su dostupni transportni kapaciteti oko istorijski niskog nivoa.

Kada je reč o indeksu cena, u drugom kvartalu 2018. godine došlo je do povećanja od 17,2% u odnosu na prvi kvartal 2018. godine – sa 92,1 povećao se na 107,9. U poređenju sa drugim kvartalom 2017. godine, indeks cena u drugom kvartalu 2018. godine se povećao za 6,6%.

Indeks dizel goriva je u stalnom porastu. U drugom kvartalu 2018. godine ovaj indeks se povećao za 9,3% u odnosu na prvi kvartal. Generalno, postoji pozitivna korelacija između indeksa dizel goriva i indeksa cena što jasno ukazujući na uticaj cene dizel goriva na troškove transporta i posledično cene transporta.

Izvor: Kancelarija Ivanović

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.