ROADPOL kontroliše vozače na alkohol i drogu tokom decembra

Evropska mreža saobraćajne policije – ROADPOL organizuje novu kontrolu vozila na putevima tokom prve polovine decembra. Operacija Alcohol & Drugs počinje 5. decembra i trajaće do 11. decembra 2022. godine.

– Uzimanje alkohola tokom vožnje je glavni faktor koji ugrožava bezbednost saobraćaja. Veoma mali procenat vozača pod dejstvom alkohola, svega 5% od ukupnog broja vozača u Evropskoj uniji, izaziva značajan udeo saobraćajnih udesa sa teškim povredama i smrtnim ishodima, čak petinu – saopštio je ROADPOL.

Svrha ROADPOL operacije Alcohol & Drugs nije samo da suzbije vožnju pod dejstvom alkohola ili droge, već i da privuče pažnju medija na tu temu.

– Operacije pokazuju odlučnost policijskih snaga širom Evrope da se pozabave ovim problemom i da pokažu da će se znatno povećati šanse da budete uhvaćeni u vožnji pod dejstvom alkohola ili droge. Takve operacije takođe daju dragocen doprinos postizanju cilja evropskih i nacionalnih strategija putne policije u smanjenju smrtnih slučajeva i povreda na putevima – poručuju iz ROADPOL-a.