Novi intermodalni terminali, novi klijenti u oblasti logistike – NELT grupa predstavila rezultate ostvarene u 2022. godini

Nelt Grupa će u 2022. ostvariti konsolidovani promet od 1,15 milijardi evra, ostvarujući rast od 14% u odnosu na prethodnu godinu. Nova partnerstva u distribuciji i logistici, uz investicioni ciklus u Angoli, otvaraju prostor za dalji razvoj na evropskom i afričkom tržištu, naveli su predstavnici kompanije na godišnjem susretu sa novinarima.

– Početak distribucije Chipite na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine, Mondeleza u Mozambiku, Colgate u Zambiji i investicija u kompaniju Chips Way iz Čačka, obeležile su godinu za nama. Na energetske i druge globalne i lokalne izazove, odgovorili smo instalacijom hiljada kvadratnih metara solarnih panela, optimizacijom poslovanja i povećanjem efikasnosti cele organizacije – izjavio je Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe.

Kompanija je usvojila krovnu strategiju ACCELERATE2025 i dodatno izoštrila fokus ka digitalnoj transformaciji, što je rezultiralo pokretanjem unapređene Nelt Market B2B aplikacije i investicijom od 2 miliona evra u data management arhitekturu i alate koje razvijaju sa kompanijama Microsoft i SAS.

U ovoj godini investirali su više od 33 miliona evra na tržištu Zapadnog Balkana i u Africi, a za 2023. najavljuju geografsku ekspanziju, nova partnerstva i ulaganja. Kako je najavljeno, planiraju da ulože više od 20 miliona evra u infrastrukturu, osnovna sredstva, vozila, razvoj digitalne transformacije, softvere

Novi klijenti u oblasti logistike

Jedan od tri stuba poslovanja Nelt Grupe je logistika, a kako je rečeno, kompanija želi da poveća udeo tog segmenta u ukupnom poslovanju. U ovoj godini dobili su nekoliko novih klijenata u oblasti logistike.

– Potpisali smo ugovor sa kompanijom Molson Coors, koja je prisutna u Apatinskoj pivari, u delu in-house logistike. Sa kompanijama Podravka i Aleva otpočeli smo saradnju koja podrazumeva da će Nelt raditi kompletnu logistiku na teritoriji Srbije.

Ugovorena su partnerstva i sa kompanijama Bambi, Inditex i Fresenius.

Novi intermodalni terminali

Na konferenciji za medije, Miloš Jelić je najavio otvaranje intermodalnog terminala u centralnoj Srbiji, a kako je naveo, do kraja 2023. ili početkom 2024, kompanija će ih u celoj zemlji imati ukupno tri.

– Nelt je otvorio prvi intermodalni terminal u Srbiji i to u Dobanovcima i izuzetno smo zadovolji rezultatima rada. Ove godine smo uložili značajna sredstva u proširenje prostora za prijem kontejnera, u unapređenje infrastrukture i savremene mašine za manipulaciju robom. I to sve odgovarajući na potrebe tržišta koje želi da što više robe plasira železnicom. Iz tog razloga vrlo brzo ćemo otvoriti drugi intermodalni terminal i to u centralnoj Srbiji. Nadam se da ćemo imati i treći intermodalni terminal u Srbiji i to krajem iduće godine. Planiramo da slične projekte realizujemo i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji – izjavio je Jelić.

U ovom segmentu poslovanja, Nelt je obnovio ugovor sa kompanijom COSCO i ugovorio partnerstvo sa Mediteranskom brodskom kompanijom (MSC).