Sa jednim TAG-om kroz tri države – Kako će ovog leta funkcionisati naplata putarine?

Građani Srbije koji sopstvenim prevozom ove godine idu na more u Grčku ili Albaniju imaće ogromnu prednost, jer će zahvaljujući inicijativi Otvoreni Balkan (Open Balkan), moći da koriste domaće uređaje za elektronsku naplatu putarine u Severnoj Makedoniji i u Albaniji.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine u preduzeću Putevi Srbije Darko Savić kaže za RTS da će mreža uskoro biti proširena na Hrvatsku, dok se pregovori vode i sa Grčkom.

Zahvaljujući novom sistemu koji počinje sa radom, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže moći da stignu do željene destinacije, navodi.

Savić je u Jutarnjem programu RTS-a danas izjavio da je sistem naplate već počeo sa radom u testnoj fazi.

– Najavljivan je godinu dana unazad i više puta odlagan, ne zbog srpske strane, već zbog nekih izmena i radova na sistemu naplate putarine u Severnoj Makedoniji. Zavisili smo od njih i dobijali obećanja. Sada konačno mogu da kažem da je sistem istestiran – ističe Savić.

Naglašava da TAG-ovi rade i da je sistem praktično spreman. Očekuje da nadležni u narednih par dana sistem puste u rad.

Savić ističe da nema stajanja i dopunjavanja TAG-a na benzinskim pumpama, jer je napravljeno jednostavno, ali inovativno rešenje – građani će svoj TAG uređaj vezati sa platnim karticama i neće morati da ga dopunjavaju.

– Onog trenutka kada prođete naplatnu stanicu, vaše zaduženje ide u naplatni sistem i u toku dana se vrši naplata odnosno skidanje novca sa kartice. Ukoliko nema novca na kartici, TAG će narednog dana biti na crnoj listi i neće raditi – objašnjava Savić.

Kaže da svako ko želi, iz bilo kojeg kraja sveta, može kupiti TAG na nekom od preko 300 prodajnih mesta.

Istakao je da je pokrenuta inicijativa za povezivanje i sa Hrvatskom.

– Mreža će biti proširena prvo na Hrvatsku. Intenzivirani su pregovori, vode se svake nedelje. Pregovaramo i sa Grčkom, ali tamo imamo šest koncesionara za naplatu putarine i moramo sa šest različitih kompanija da se dogovorimo – navodi Savić.

Izvor: RTS