Sastanak zvaničnika Srbije i Azerbejdžana – Moguće povećanje broja bilateralnih dozvola za prevoznike

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić razgovarao je u petak (1. decembra) sa predsedavajućim Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, ministrom za rad i socijalnu zaštitu te zemlje Sahilom Babajevim o produbljivanju saradnje dve države i mogućnostima za saobraćajno povezivanje.

Ministar Babajev je istakao da su politički odnosi dve zemlje na visokom nivou i da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri, te da postoji veliki potencijal da investicije i ekonomska saradnja dostignu nivo političkih odnosa.

Naveo je da je Azerbejdžan zainteresovan za produbljivanje odnosa sa Srbijom, pre svega za saobraćajno povezivanje, železnicom i direktnom avio-linijom.

Kako se navodi u saopštenju MGSI, ministar Vesić je Babajevu predstavio železničku mrežu koju Srbija gradi i obnavlja, posebno ističući izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, koja je u punom jeku, te skori početak radova na izgradnji brze pruge Beograd-Niš, koja će se nastaviti ka Bugarskoj, i dalje ka Istanbulu.

– Očekujemo da za nekoliko godina, prugom budemo povezani sa Istanbulom – rekao je Vesić.

Babajev je podsetio da je Azerbejdžan prugom povezan sa Turskom, preko Tbilisija i da je to železnička veza preko koje veliki obim roba stiže ka centralnoj Evropi, te naveo da bi železnice dve zemlje trebalo da razmotre mogućnosti za povezivanje tih koridora.

Ministar iz Azerbejdžana je iskazao i potrebu da se uspostavi direktna avio-linija Beograd – Baku, što će razmotriti dve nacionalne avio-kompanije.

Ministri su razgovarali i o mogućnosti da se poveća broj bilateralnih dozvola za drumske prevoznike, kako bi se dodatno pospešila trgovinska razmena.

Vesić je izrazio i zadovoljstvo kompanijom Azvirt koja radi na nekoliko važnih infrastrukturnih projekata u Srbiji, najavljujući da bi kroz nekoliko dana trebalo da počne izgradnja još jednog važnog puta – brze saobraćajnice kroz Vojvodinu, od mađarske do rumunske granice.

Dodao je da postoji i interes kompanija iz Srbije da ulažu u Azerbejdžanu, na šta je ministar Babajev uzvratio pozivom ministru i i domaćim privrednicima da posete Baku, uz mogućnost organizovanja poslovnog foruma, kako bi razmotrili mogućnosti za investicije iz Srbije, koje su dobrobošle u Azerbejdžan, navodi se u saopštenju MGSI.

Foto: MGSI