SAZNAJEMO: Srbija pre leta menja pravilnik o sertifikatima i vozačkim karticama

U narednih 15 dana pravilnik o sertifikatima o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionim karticama vozača biće izmenjen, a vozačima u Srbiji biće omogućeno da pohađaju više od dve periodične obuke godišnje, saznaje portal PlutonLogistics u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Svaki profesionalni vozač koji želi da obnovi kvalifikacionu karticu, nakon 5 godina po zakonu je obavezan da stekne periodični CPC. Od momenta izdavanja kvalifikacione kartice vozača (čiji je rok važenja 5 godina), počinje da se računa petogodišnji period za realizaciju periodičnih obuka. To u praksi znači da vozač treba da pohađa 5 periodičnih obuka u toku petogodišnjeg roka važenja kartice, kako bi karticu obnovio nakon njenog isteka.

Prema aktuelnom pravilniku, u toku jedne kalendarske godine vozaču može da se prizna najviše dva seminara na kojima je prisustvovao, a koji imaju različite planove i programe rada. Ta stavka sada će biti izmenjena.

U Republici Srbiji dosada je izdato oko 175.000 kartica, a prema prema prema podacima ABS, broj kvalifikacionih kartica kojima petogodišnji rok ističe u 2024. godini iznosi 82.303.

– Dosada je 2.500 vozača obnovilo karticu, a negde oko 7.400 vozača je ispunilo uslov da obnovi karticu. Posmatrano u odnosu na isti period 2019. godine i dinamiku izdavanja kartica, mišljenja smo da je 80% vozača kojima je izdata kartica u 2019. godini ispunilo uslov za obnavljanje – kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja za PlutonLogistics. 

– U proceduri je izmena Pravilnika koja bi trebalo da bude doneta u narednih 15 dana i na taj način će vozačima biti omogućeno da pohađaju više od dve obuke godišnje, to jest potreban broj obuka koji im nedostaju. Svim vozačima kojima je kartica izdata u 2019. godini i budu hteli da je obnove, biće omogućeno da pohađaju potreban broj seminara i da nesmetano izvrše obnovu. Agencija i centri koji se bave obukama imaju dovoljne kapacitete za to. Sve što je potrebno da oni urade je da što pre krenu na obuke i na taj način neće imati problem sa obnovom svojih kartica.

Kako su CPC i sticanje istog  jedan od najvećih „kamena spoticanja“ u srpskoj transportnoj industriji, ostaje nam da vidimo da li su i koje još promene predviđene najavljenim izmenama pravilnika. 

  • BONUS SADRŽAJ:

„Nemoj sine, šta ti fali – konobar, tu devojke, tu bakšiš, nasmejan, uredan, šta ćeš ti u kamionu, nije vredno para…“ U šaljivom tonu i kroz duhovite opaske, Bojan daje savete neiskusnim vozačima i prepričava zanimljivosti sa druma. Kako je nagovorio oca da ga pusti u kamion? Da l’ je Frankfurt, da l’ je Frajburg? Zbog čega vozač mora da prezimi dve zime u kabini?

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.