Slovenci otkrili vanredni transport bez dozvola: evo ko je sve kažnjen

Ljubljanski saobraćajni policajci obustavili su pre nekoliko dana jedan vanredni prevoz koji se odvijao bez potrebnih dozvola.

Naime, u noći 24. maja 2024. godine, policajci su uočili tzv. konvoj od tri teška teretna vozila sa poluprikolicama i utovarenim teretom, kao i vozilo za pratnju vanrednog transporta.

Policija je konvoj isključila iz saobraćaja na punktu Torovo, gde je utvrdila da kamioni transportuju energetske transformatore iz Ljubljane u pravcu Karavanke, ali da ne poseduju potrebne dozvole za vanredni prevoz, koje su neophodne kada dimenzije i ukupna težina prelaze propisane vrednosti.

Ukupna težina pojedinačnih vozila sa teretom u konvoju iznosila je 46, 49 i 55 tona (dozvoljeno je 40 tona). Takođe, teret nije bio propisno obeležen i za pričvršćivanje su korišćeni lanci koji nisu bili periodično (godišnji) pregledani u skladu sa standardom EN 12195-3.

Policija je teretna vozila isključila iz saobraćaja i oduzela im registarske tablice. Svaki od stranih vozača kažnjen je sa 1.240 evra, dok su strana pravna lica kažnjena sa po 5.000 evra.

Inače, kako je saopštila policija, teret je utovaren u slovenačkoj firmi koja je i ranije dovođena u vezu sa sličnim prekršajima. Zabrinjava i podatak da je pratnju vanrednog prevoza bez propisanih dozvola vršila kompanija iz Gorenja, koja nije trebalo da to radi.

Policija će prikupiti podatke u vezi sa pravnim licem kod koga je utovaren teret, kao i u vezi sa firmom koja je nedozvoljeno pratila ovaj transport, kako bi se pokrenuli odgovarajući postupci, dodaje se u saopštenju.

Izvor/foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije (policija.si)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.