Srbija uvodi naplatu putarine i na magistralnim putevima?

Ukoliko zaživi ideja „Puteva Srbije“ mogla bi da počne da se naplaćuje i vožnja srpskim magistralama, saznaju „Novosti“. Doduše, samo za „teškaše“, kamione teže od 12 tona. Ovaj scenario navodi se u Dugoročnom i srednjeročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine. Uvođenje putarine i na državnim putevima prve B kategorije moralo bi najpre da odobri nadležno ministarstvo, pišu Novosti.

U prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama. U drugoj fazi, putari bi namet obračunavali i kamionima težim od 3,5 tone. Ideja naplatnog sistema već postoji.

– Ukoliko se takva odluka donese, naplatni sistem se može lako proširiti i na naplatu putarine na državnim putevima prvog B reda, za one kategorije vozila za koju odluka bude glasila – stoji u strategiji Puteva Srbije.

U tehnološkom smislu, to bi bilo proširenje eletronske naplate putarine, koje bi se realizovalo istom opremom kojom je realizovan i ENP sistem na autoputevima, bez izgradnje naplatnih stanica. Sektor za naplatnu putarine osmislio je novi sistem naplate na državnim putevima prvog B reda za vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona, odnosno 3,5 tona u drugoj fazi. Instalacijom ovog sistema bi najpre bili obuhvaćeni državni putevi prvog B reda, koji imaju najveći intezitet saobraćaja, a potom i preostali sukcesivno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Putari od ove mere očekuju najpre – povečanje prihoda. Ali veruju da bi putarina na ovim pravcima preusmerila saobraćaj teških vozila na autoputeve i tako povećali bezbednost saobraćaja.

Dinamika otvaranja novih nacionalnih stanica zavisi od izgradnje novih puteva. Ako je verovati strategiji, pišu Novosti, tokom ove godine otvoriće se 22 nove naplatne stanice. I to od Niša do granice sa Makedonijom 12, šest od Niša do Bugarske i četiri na potezu od Obrenovca do Požege,

Plan „Puteva Srbije“ je da u budućnosti prošire način naplate putarine i to uvođenjem mogučnosti plaćanja kroz SMS servise, korišćenje kreditnih i debitnih kartica velikih transportnih operatera ili isporučilaca goriva. Planiraju i korišćenje NFC tehnologije – kratkodometne tehnologije bežične komunikacije. To podrazumeva sistem naplate bez dodira, prenose „Novosti“.