Srpske kamiondžije sa falsifikovanom dozvolom u Poljskoj – Kazna i za napukao kočioni disk

Dva vozača srpskog kamiona počinila su krivično delo korištenjem falsifikovane dozvole za međunarodni prevoz robe, ali i ugrozila saobraćaj vožnjom kamiona sa kvarom, saopšteno je iz Poljske drumske saobraćajne inspekcije (Inspekcja Transportu Drogowego).

U sredu (1. februara), na jednom od puteva u Žešovu, patrola ITD zaustavila je tegljač sa poluprikolicom radi rutinskog pregleda. Vozilo srpske kompanije transportovalo je čelične šipke iz Poljske u Srbiju. Dvočlana posada pokazala je potrebnu dozvolu za obavljanje međunarodnog prevoza robe. Međutim, ispitivanje dokumenta pod ultraljubičastim svetlom pokazalo je da obrazac dozvole nema adekvatne bezbednosne karakteristike.

– U ovoj situaciji, dozvola se smatrala lažnom – saopštio je ITD.

Foto: ITD (Główny Inspektorat Transportu Drogowego, gov.pl)

Tokom daljih aktivnosti inspektori su proveravali i tehničko stanje vozila i prikolice. Ustanovljeno je da je na desnom točku na prvoj osovini poluprikolice, napukao kočioni disk.

– Kroz celu radnu širinu diska primećivala se velika praznina. U pitanju je kvar je ugrozio bezbednost na putu. Postojala je opasnost da bi se napukli disk mogao raspasti tokom vožnje i blokirati točak – navodi se u saopštenju ITD.

Oba vozača su novčano kažnjena i predata policijskim službenicima na dalje postupanje. Upotreba falsifikovane isprave je krivično delo za koje je propisana kazna zatvora od 3 meseca do 5 godina. Kamion je upućen na predviđeni čuvani parking.

Protiv srpskog prevoznika biće pokrenut upravni postupak po Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju i preti mu novčana kazna, navodi se u saopštenju.

Izvor: ITD (Główny Inspektorat Transportu Drogowego, gov.pl)
Naslovna foto: ilustracija, arhiva Główny Inspektorat Transportu Drogowego

  • BONUS SADRŽAJ

Dragan nastavlja priču za volanom kamiona na kanadskim drumovima. On je vozač cisterne. Na turi od Edmontona do Britiš Kolumbije deli svoje iskustvo u vezi sa strogim pravilima posla, zašto je poštovanje procedura važno i kako je “Jackknife” dobio ime.

Podeli i ti svoju priču za volanom. Javi se na PlutonLogistics.com