Teretna vozila GAZ stigla u Srbiju

Foto: gazgroup.ru
Foto: gazgroup.ru

U Srbiji se odnedavno prodaju laki teretni automobili GAZ. I proizvođač i distributer uvereni su da će ruski kombiji i laki teretnjaci lako da se probiju na tržište zbog povoljne cene i dobrih karakteristika vozila.

Za ruska vozila kaže se da su izdržljiva, da se lako popravljaju i da mnogo troše. U ruskoj kompaniji GAZ tvrde da ovo poslednje više ne stoji. Na sto kilometara ovo vozilo u proseku trosi 10,3 litra. U GAZ-u veruju da ce imati prodor na srpskom tržištu.

– Grupa GAZ je lider na ruskom tržištu bez obzira što se u Rusiji sklapaju vozila svih naših konkurenata. To govori da je ovo pouzdan i isplativ automobil… Jer kupac ne kupuje sam auto već isplativost tj koliko ga košta održavanje, gorivo za perod od tri godine u poređenju sa pređenim kilometrima – da li auto isplati sebe. U ovom trenutku ovaj auto ima najveću isplativost –  kaže Vadim Sorokin, predsednik Grupe GAZ.

U fabrici u Nižnjem Novgorodu sa ponosom ističu da im je proces proizvodnje i kontrole kvaliteta maksimalno efikasan i moderan.

– Ovo je dizel motor firme kamins od dva i osam litara. Ovde vidimo modernizovani motor koji se radi u fabrici u Uljanovsku i motor 4216 benzinski i benzin -gas kombinacija –  kaže Andrej Safonov, direkrot proizvodnje lakih teretnih automobila Grupe GAZ.

U Srbiji će se vozilo prodavati po osnovnoj ceni od 13.700 evra bez PDV-a. Direktor „Verano motorsa“ Milan Vukasović, koji se u Nižnji Novgorod, gde se Gazela sklapa, uključio preko Skajpa, smatra da je ta cena konkurentna.

– Može da se koristi za pekare, može za održavanje puteva, za razne potebe i upravo je to na čemu ćemo mi u našoj prodajnoj kampanji insistirati prilikom prodaje GAZ-ana srpskom trzistu –  kaže Milan Vukašovic, direktor „Verano motorsa“.

Za ruski GAZ ulazak na tržište Srbije, a potom i Makedonije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine je korak na putu ka tržištu EU. U grupi GAZ kažu da su zainteresovani i da Gazelu nekst sklapaju u Srbiji ako nađu pogodnog partnera i poreske uslove. Pozitivno iskustvo u sklapanju vozila imaju sa Turskom za tursko tržište.

B92