Novi krug izbora za EKO automobil godine obeležen uz modnu reviju

U utorak, 10.12.2013. godine, u salonu „Verano Motors“-a, generalnog uvoznika i distributera „Peugeot“ vozila, održana je promocija novog ciklusa ocenjivanja za dodelu priznanja automobilu sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu.

U konkurenciji od 21 automobila koji se prodaju na srpskom tržištu, treću godinu za redom bira se EKO automobil u Srbiji. Prošle godine ovu prestižnu  titulu dobio je Peugeot 208 1.4 e-HDI, dok je ove godine novi Peugeot 308 1.6e-HDI jedan od nominovanih.

Ovaj projekat na specifičan i determinisan način rangira automobile koji se kao novi modeli prvi put pojavljuju na tržištu Srbije. Iako se nametnulo da je emisija štetnih gasova, pre svega ugljen dioksida osnovna odrednica da li je neki automobil više ili manje prihvatljiv u odnosu na životnu sredinu, ovde su parametri i kriterijumi kompleksniji. Tako na primer pored emisije izduvnih gasova, ocenjuje se i buka, potrošnja goriva, zatim reciklabilnost automobila kao takvog –  koliko je učešće recikliranih delova, odnosno u kolikom procentu automobil može da se reciklira na kraju svog životnog veka.

Cilj je da se afirmiše trend zaštite životne sredine i naglasi u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila.

miss_netauto_1_111213

Odluku donosi stručni žiri po striktno utvrđenim kriterijumima uz podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS-Centrom za motorna vozila i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova.

Milan Vukasović, direktor „Verano Motors“-a, istakao je da je „Peugeot“ u svako vozilo uložio svoje umeće i inovativnu tehnologiju kako bi smanjio potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

– Zaštita životne sredine je ono čemu se posebno poklanja pažnja i ponosni smo što i za 2014. godinu pravog  „lava“ za trku imamo, s obzirom da novi Peugeot 308 pretenduje da postane uzor kada je ekologija u pitanju, sa emisijom CO2 od samo 95g/km kod motorizacije 1.6 HDi. Nadamo se da će ovaj odvažni i intuitivni model čistih linija ponoviti uspeh prošlogodišnjeg laureata, Peugeot-a 208, koji je postavio standarde kada je trend smanjenja štetnog uticaja na životnu sredinu u pitanju –  poručio je on.

Nakon predstavljanja svih kandidata, kao prateća manifestacija,  održana je revija modnih kreacija Supermarket Concept Store-a, prilikom koje su se predstavile finalistkinje izbora za Miss NetAuto 2014.