Ukrajina zabranila prolaz ruskih kamiona preko svoje teritorije

Ukrajina je u ponedeljak ujutro uvela zabranu prolaza ruskih kamiona preko svoje teritorije, što je nova epizoda u privrednom ratu Moskve i Kijeva koja otežava prevoz robe drumskim putem između Rusije i Evropske unije, ionako poremećen zbog spora s Poljskom.

Taj  sukob je počeo prošle nedelje kada su nacionalistički aktivisti sprečili ulaz stotina ruskih kamiona na zapad Ukrajine. Neki kamioni iz EU-a se nisu mogli vratiti kući.

U nedelju je rusko ministarstvo saobraćaja objavilo da se prekida tranzit ukrajinskih kamiona preko Rusije, kao odgovor na tu blokadu. Ukrajinska vlada je na sednici održanoj odmah nakon toga donela sličnu odluku, ocenivši da je Moskva prekršila pravila Svetske trgovinske organizacije.

Odluka Kijeva o obustavi prolaza za kamione  ostaje na snazi dok Moskva ne da „obrazloženje“, saopštila je ukrajinska vlada.

Moskva je u ponedeljak objavila da je 161 ukrajinski kamion zaustavljen na ruskoj granici u 24 sata, a ruski kamioni nisu ni dalje mogli ući u Ukrajinu iz zemalja EU-a. Ukrajinska poreska služba je pak objavila da je na ruskoj strani manje od 100 ukrajinskih vozila.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je u ponedeljak „neprihvatljivom“ blokadu ruskih kamiona i ocenio da se odluka Kijeva o obustavi tranzita „kosi s međunarodnim pravom“. Dve bivše susedne sovjetske republike vode trgovinski i privredni rat koji je prouzrokovao drastičan pad njihove trgovinske razmene dok na istoku Ukrajine traje sukob ukrajinskih vlasti i proruskih separatista u kojem  je poginulo više od 9000 ljudi.

Dve zemlje su međusobno uvele embargo na neke proizvode i zabrane korišćenja vazdušnog  prostora.

Saobraćaj  poljskih kamiona  između Poljske i Rusije u prekidu je od početka februara, budući da nije postignut dogovor o dodeli međusobnih dozvola prijevoznicima.

–    Nadamo se da će se pregovori o tom pitanju nastaviti ove nedelje  –  rekao je zamenik poljskog ministra za infrastrukturu i građevinu Jerzy Szmit.