Usvojena Strategija bezbednosti saobraćaja do 2020. godine

Telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima usvojilo je danas Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima od 2015. do 2020. godine, koja predviđa da se u tom periodu dvostruko smanji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja predsedava ovom telu, rekla je nakon sastanka u Vladi Srbije da Strategija ima ambiciozan cilj da od 2020. godine nijedno dete u Srbiji ne sme da pogine u saobraćaju.

Kao Vlada moramo da učinimo sve da sačuvamo živote svih učesnika u saobraćaju, bez obzira na to da li su vozači, pešaci, biciklisti ili drugi, poručila je ona. U periodu od 2015. do 2020. godine za 50 odsto mora biti smanjen i broj saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji, ponovila je potpredsednik Vlade i dodala da će uskoro biti donet i Akcioni plan za sprovođenje ove strategije, koja po prvi put ima poseban deo koji se odnosi na mlade vozače.

U poslednje tri godine 15 odsto saobraćajnih nesreća izazvali su upravo mladi vozači, ukazala je Mihajlović i ocenila da se zbog toga tom kategorijom treba posebno pozabaviti.