Utvrđen i objavljen godišnji plan raspodele dozvola za 2023.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdilo je i objavilo Godišnji plan raspodele dozvole za 2023. godinu.

Ukupan broj raspodeljenih CEMT dozvola u planu raspodele je 2.548, od čega 2.128 u fiksnom delu i 420 u promenljivom delu:

Raspodela CEMT dozvola je izvršena na osnovu:

1. Zahteva prevoznika – prevoznik učestvuje u raspodeli kontingenata CEMT dozvola koje je zahtevao
2. Broja vozila u kategoriji – za dodelu jedne CEMT dozvole određenog kontingenta potrebno je najmanje 1 vozilo kategorije „EVRO 6 bezbedno“
3. Broja pojedinačnih dozvola u godišnjem planu – za dodelu jedne CEMT dozvole određenog kontingenta, potreban je sledeći broj pojedinačnih dozvola:

CEMT dozvole e6s I u fiksnom delu plana zadržali su prevoznici koji su ovim CEMT dozvolama u 2022. godini obavili najmanje 15 vožnji (bilateralne vožnje za Italiju, tranzit preko teritorije Italije i prevoze za/iz treće zemlje gde je jedna od zemalja Italija). CEMT dozvole e6s GR-H u fiksnom delu plana zadržali su prevoznici koji su ovim CEMT dozvolama u 2022. godini obavili najmanje 12 vožnji (bilateralne vožnje za Grčku, tranzit preko teritorije Grčke i prevoze za/iz treće zemlje gde je jedna od zemalja Grčka). CEMT dozvole e6s RUS u fiksnom delu plana zadržali su prevoznici koji su ovim CEMT dozvolama u 2022. godini obavili najmanje 8 vožnji kod kojih je zemlja utovara/istovara bila Rusija.

Broj raspodeljenih vremenskih dozvola po kontingentima je sledeći:

Raspodela godišnjih dozvola izvršena je na osnovu zahteva prevoznika, određenog broja vozila u kategoriji i broja pojedinačnih dozvola odgovarajuće kategorije:

Godišnji plan raspodele za 2023. godinu, Obaveštenje i Opšti deo plana raspodele za 2023. godinu možete preuzeti OVDE.