Šta sve treba da znate prilikom izbora logističkog partnera?

Prilikom izbora logističkog partnera, za početak je najvažnije prihvatiti činjenicu da ukoliko otpočinjete nov biznis verovatnoća da vam usluga transporta neće biti potrebna vrlo je mala. Bez obzira na to da li je reč o uvozu, izvozu, domaćoj distribuciji ili prosto proizvodnji – transport je u lancu snabdevanja neizbežan.

Ukoliko nemate iskustva ili kapaciteta da ove poduhvate obavljate sami, na scenu stupaju logističke kompanije. Čak i ukoliko nešto od navedenog nije vaš slučaj, outsourcing vrlo često može biti optimalno rešenje za poslovanje.

Šta vam to špediteri nude? 

Špediter će za vas organizovati transport i logistiku robe duž čitavog lanca snabdevanja. To podrazumeva veliki broj pozadinskih procedura, učesnika i dokumentacije. Upravo zato iskustvo i ekspertiza špeditera može vam uštedeti dosta vremena, ali i novca.

Direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija, Nebojša Đekić, objašnjava koje to prednosti klijent može da ostvari.

– Kompanije poput naše, koje imaju više od 40 godina iskustva u transportu, mogu da omoguće značajne olakšice u kretanju robe širom sveta.

Čak i da olakšice ne postoje, zamislite da se za svaku pošiljku iznova edukujete o carinskim procedurama, lučkim naknadama, polisama osiguranja, neophodnoj dokumentaciji i slično. Umesto toga, naši eksperti će to učiniti za vas, što će vam, složićete se, uštedeti mnogo vremena, ističe Đekić.

Sve na jednom mestu 

Špediter se može specijalizovati za jednu vrstu ili širok spektar usluga od avionskog, brodskog, drumskog, železničkog ili kombinovanog transporta do usluga carinjenja, skladištenja, pakovanja, deklarisanja i potpore duž celokupnog lanca snabdevanja.

Kompanije sa dugom tradicijom i iskustvom, ne samo da će posredovati za vas, već će vam i sugerisati optimalno rešenje na jednom mestu i sve to u skladu sa potrebama vašeg biznisa.

– Naše kolege iz prakse već znaju koliki trošak transporta određena roba može da iznese, kao i koji poseban tretman zahteva. Širom spektar usluga koje kompanija cargo-partner može da ponudi, kao i dugogodišnja saradnja sa partnerima širom sveta, zaista garantuje našim klijentima da će predloženo rešenje biti optimalno za njihov biznis – dodaje Nebojša Đekić.

Sigurnost i efikasnost 

Dosada vam je već postalo jasno koliko kompleksnosti logistički procesi podrazumevaju. Što je proces zahtevniji, to je i rizik poslovanja veći. Za razliku od manjih špeditera, oni veći nude različite vrste osiguranja, ali i polisu od sopstvene odgovornosti prema klijentima, što vam nudi određen stepen zaštite i ukoliko niste osigurali vašu robu. Svaka potencijalna greška koja je rezultat propusta u radu špeditera biće nadoknađena, što opet nije slučaj kada radite sa manjim firmama.

Čak i ako se ne razumete u transport vrlo vam je poznat izraz “cena na veliko”. Tako funkcioniše i transportna industrija.

Bilo da su vaše pošiljke dovoljne za pun kamion ili njegov deo velika je verovatnoća da nećete dobiti povoljnu cenu za njihov transport, kao što bi to bio slučaj kod logističke kompanije koja ugovara poslove velikog volumena za sve svoje klijente.

Ova industrijska grana u stalnom je porastu. Ne samo da se razvijaju novi oblici transporta i vozila, inovativne rute i ekološki prihvatljivija rešenja, već kompanije mogu biti i u ulozi kreditora ili investitora za velike projekte.

Foto: Zory

Pripremite se

Ipak, logistički partner neće vas poštedeti baš svega. Često ćete se u komunikaciji susresti sa mnogobrojnim nepoznatim pojmovima, skaćenicama, ali i čudnim pitanjima. Znajte da je svako dodatno pitanje neophodno i tu sa razlogom.

Za početak naučite koje su vam to informacije neophodne da biste uopšte zatražili ponudu za transport: predmet pošiljke, mesto preuzimanja, mesto krajnje isporuke, dogovorene incoterms, koliko često ćete imati potrebu za transportom, tačne dimenzije vaše pošiljke kao i sve neophodne napomene i specifikacije (da li je reč o opasnoj, kvarljivoj, lomljivoj robi ili je pak reč o vangabaritnoj pošiljci itd.).

Jednom kada ponudu i dobijete, detaljno je izučite kako biste imali svest o svim troškovima koji u samom procesu nastaju, kao i da li vam ponuđeni uslovi odgovaraju. Proučite i sadržaj neophodne dokumentacije i upoznajte se sa njihovom svrhom u praksi.

Cena nije najvažniji kriterijum

Dugoročno poverenje mnogo je važnije od krajnje cene koju ćete platiti. Ukoliko se opredelite za najjeftiniju ponudu, možda nećete ostvariti željeni nivo usluge ili ekspertize koju industrija u kojoj poslujete zahteva. Period iza nas pokazao je koliko izazova i iznenađenja može da se javi na poslovnom planu. Pouzdan partner sa kapacitetom za fleksibilnost u takvim situacijama ima veći značaj nego više novca u kasi.

Mnoge kompanije razvile su aplikacije i softvere koje obezbeđuju punu transparentnost poslovanja. Uz pomoć istih možete pratiti kretanje vaše pošiljke, kao i očekivano vreme isporuke, a ukoliko niste sigurni, savet stručnjaka je da birate partnere koji su svoju ekspertizu već dokazali.

(Naslovna foto: Oskar Steimel)