Vozač pobedio posle dugogodišnje borbe – Sud „poništio“ preko 20 spornih kazni

Ukoliko vozač ne poseduje tahografske listiće koji se odnose na prethodnih 28 dana, da li to sa sobom povlači jedinstvenu kaznu ili više kazni za svaki dan za koji vozač ne može da pokaže evidenciju o vožnji i odmoru?

Italijanski portal trasporti-italia.com ove nedelje se bavio tom temom. Oni su podsetili na mišljenje Kasacionog suda Italije u vezi sa dugogodišnjim sporom zbog događaja iz 2013. godine. Kasacioni sud je, naime, usaglasio svoj stav sa Evropskim sudom pravde – postoji samo jedan prekršaj i shodno tome i sankcija može biti samo jedna.

„U slučaju da vozač drumskog teretnog vozila tokom kontrole ne može da pokaže evidencione listove za nekoliko dana aktivnosti – a tokom perioda koji obuhvata dan inspekcije i prethodnih 28 dana, nadležni organi države-članice su dužni da utvrde jedan prekršaj za vozača i da mu izreknu jedinstvenu kaznu“, piše Trasporti Italia.

Ko čeka – dočeka

O čemu se radilo u maratonskom sporu, na koji italijanska štampa sada ponovo podseća?

Naime, Idelmino Braga, radnik kompanije Fratelli Franchin, dobio je od saobraćajne policije Firence – koja ga je zaustavila 10. decembra 2013. u večernjim časovima, čak 26 kazni zbog pomenutih prekršaja. On je od suda u Firenci zatražio poništenje, navodeći da za jedno ponašanje (neposedovanje listića u vozilu) sledi jedna sankcija, ali je to izazvalo rekaciju Prefekture Firence, koja se žalila tvrdeći da svaki listić ima svoj nezavisni značaj.

Usledio je dug period pravne borbe, različitih sudskih odluka, žalbi…

Idelmino Braga na kraju je pokrenuo postupak pred Kasacionim sudom, koji je krajem 2021. doneo presudu da se po tom pitanju treba usaglasiti sa Evropskim sudom pravde koji navodi da, u slučaju da vozač teškog vozila koje je podvrgnuto kontroli ne priloži pomenute listove, nadležni organi su dužni da utvrde jedan prekršaj protiv njega i da mu izreknu jedinstvenu kaznu za to. Evropski sud pravde navodi da je predočenje evidencijskih listova jedinstveno ponašanje i odnosi se na ceo period za koji postoji obaveza čuvanja istih u vozilu. Na kraju, vozač je bio u pravu: njegove kazne su bile poništene, kao i presuda suda u Firenci, koji je pokrenuo postupak kako bi se usaglasio sa odredbama Kasaije, pisao je krajem prošle godine uominietrasporti.it.

BONUS SADRŽAJ 

  • Da li ste spremni za zimske vožnje? Poslušajte Stefanovo iskustvo na ruti od Milana, preko prevoja Stelio, do švajcarskog mesta Siona. Put ga vodi pored skijališta na 2.400 metara nadmorske visine i do mesta gde se gorivo plaća samo gotovinom…