Deutsche Bahn zvanično počeo pripreme za prodaju kompanije DB Schenker

Deutsche Bahn priprema se za prodaju kompanije DB Schenker, jer želi da se fokusira na svoj osnovni železnički posao. Nemačka grupacija saopštila je u četvrtak (15. decembra) da je Upravnom odboru DB AG naloženo da ispita i pripremi potencijalnu prodaju do 100% udela u kompaniji DB Schenker.

– Konačna odluka o pokretanju procesa prodaje, kao i načinu njenog sprovođenja, biće naknadno doneta, navodi se u saopštenju.

Kompanija je zaključila da bi joj prodaja špedicije omogućila da se fokusira na svoju snažnu železničku strategiju i osnovnu delatnost.

– Cilj strategije grupacije, koja je započeta 2019. godine, jeste prebacivanje saobraćaja na ekološki prihvatljivu železnicu, kako u putničkom tako i u teretnom segmentu, kao i proširenje železničke infrastrukture u Nemačkoj – objašnjavaju.

Dodaje se da, iako je DB Schenker postigao rekordne rezultate u poslednje vreme, u srednjem roku će kompaniji biti potrebna veća finansijska sredstva i više nezavisnosti za međunarodne akvizicije, sa ciljem da zadrži i unapredi svoju tržišnu poziciju.

– Iz tog razloga, prodaja bi mogla da otvori nove mogućnosti za DB Schenker u smislu rasta i razvoja – navodi Deutsche Bahn.

Pozicija kompanije kao lidera na globalnom tržištu čini je privlačnom za kupce i investitore, dodaje se.

– U svetlu ekonomskih izazova sa kojima se suočava širom sveta i trenutne neizvesnosti na tržištu kapitala, DB ne želi da žuri sa mogućom prodajom kompanije DB Schenker. Datum početka procesa prodaje zavisi od ukupne situacije i još nije definisan. Prodaja će se obaviti samo ako je finansijski prihvatljivija u odnosu na to da DB Schenker ostane deo Grupe.

U prvoj polovini 2022. godine, DB Schenker je ostvario operativni profit od 1,2 milijarde evra, što je najbolji polugodišnji rezultat u njihovoj 150-godišnjoj istoriji.

Njihov portfolio obuhvata usluge kopnenog, avio i pomorskog transporta, kao sveobuhvatna rešenja za logistiku i upravljanje globalnim lancem snabdevanja iz jednog izvora. DB Schenker zapošljava 76.100 ljudi na 1.850 lokacija u više od 130 zemalja.

Ko će biti kupac?

Planirana prodaja nije preveliko iznenađenje, budući se već nekoliko godina se spekuliše da Deutsche Bahn nije bio siguran šta želi za svoju filijalu za špediciju, a glasine o prodaji su se nedavno ponovo pojavile u septembru.

Sada se očekuju još intenzivnije spekulacije o tome koje kompanije su potencijalni kupci, a DSV je jedan od najverovatnijih kandidata, pišu evropski portali.

Danski špediter je brzo rastao poslednjih godina kroz akvizicije i u prošlosti je iskazivao interesovanje za DB Schenker, ukoliko bi bio stavljen na prodaju.

Foto: deutschebahn.com