Za „Swisslion“ grupu 40 novih „volvo“ kamiona

volvo_kamioni_1_170715Četiri tegljača FH 460, isporučena sredinom maja, prvi su „volvo“ kamioni sa Euro VI motorima u voznom parku grupe „Swisslion“, koja je prva vozila ove marke kupila još 2000. godine. Danas je u transportnoj floti lidera u srpskoj konditorskoj industriji 76 „volvo“ kamiona, a do kraja godine stiže još 36 novih. Prvi „volvo“ tegljači koji su stigli u poslovni sistem „Swisslion“ bili su proizvedeni 2000. godine – pet FH12 sa motorima od 460 KS. Sledeća kupovina je usledila 2006: 15 tegljača FH 440 sa automatizovanim menjačem I-Shift i Euro V motorima je ravnopravno (po pet) raspoređeno kompanijama u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Na temelju dobrih iskustva s „volvo“ kamionima, početkom 2008. vlasnik „Swisliona“ se odlučio na nabavku 15 tegljača FH 440 (takođe s Euro V sertifikatom i I-Shifthom), dva solo kamiona FE S320 i devet solo FL L240. Ulaganja u tih 26 „volvo“ kamiona bila su deo četvorogodišnjeg investicionog programa vrednog 150 mil EUR (sredstva iz sopstvenog kapitala „Swissliona“), kojim su sasvim revitalizovane preuzete kompanije u Srbiji, Makedoniji i BiH.

– Sa osavremenjavanjem i proširenjem transportne flote smo nastavili i narednih godina, pa je u  2013. sistem „Swisslion“ kupio 13 Volvo FH 440 Classic i tri šasije FL. Danas naše transportne kapacitete čini 90 kamiona, od kojih su 76 sa „volvo“ znakom. Najstariji je iz 2000.godine sa 1.200.000 prevaljenih kilometara, naravno, bez ozbiljnijih kvarova. To je i najbolja referenca za proizvođača, a nama dovoljan argument da i ubuduće ostanemo verni Volvo točkovima. Zato će do kraja godine u „Swisslion“ grupu stići još 20 Volvo FL  kamiona i 16 tegljača FH –  izjavio je glavni menadžer sektora međunarodnog transporta  „Swisslion“-a Nenad Zarić.

volvo_kamioni_170715O obimu transportnih potreba najbolje govori struktura grupe „Swisslion“, pod čijim okriljem posluje petnaestak fabrika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Makedoniji. Konditorskom proizvodnjom se bavi njih pet pod imenom „Swisslion“: u Srbiji – u Vršcu i Gonjem Milanovcu, u Makedoniji – u Skoplju i u Resenu (Swisslion-Agroplod),  a u BIH u Trebinju. U Inđiji se, u fabrici „SL Produkt“, proizvodi prirodna i zdrava dečija hrana. Zahvaljujući dugoj tradiciji i prirodnim komparativnim prednostima podneblja u kojem su smešteni proizvodni kapaciteti, preradom voća i povrća i proizvodnjom alkoholnih i bezalkoholnih pića bave se „Takovo“ u Gornjem Milanovcu i „Swisslion-Miloduh“ u Kragujevcu. Na sopstvenim plantažama u Resenu, u Makedoniji, poslovni sistem ima velike zasade konzumnih jabuka.

Krajem 2006. privatizacijom hercegovačke Industrije alata Trebinje (IAT), „Swisslion“ grupa je napravila prvi iskorak u industrijske grane koje ne pripadaju prehrambenoj oblasti. Svakog dana iz proizvodnih pogona grupe „Swisslion“ izađu stotine tona gotovih proizvoda koje treba prevesti kupcima u Srbiji, okolnim državama, Evropi. Polovinu ukupne proizvodnje poslovni sistem „Swisslion“ prodaje u inostranstvu, a „Swisslion“ IAT Trebinje izvozi čak 95% svoje produkcije.