ZABRANE vožnje u Nemačkoj u 2021. – državni praznici

Nemačka Savezna kancelarija za prevoz tereta (BAG) objavila je spisak zabrana kretanja kamiona na dane državnih praznika u 2021. godini.

U Nemačkoj je saobraćaj državnim praznicima i nedeljom zabranjen za kamione bruto mase veće od 7,5 tona i teška teretna vozila sa prikolicom, bez obzira na težinu. Ograničenja se primenjuju na celoj putnoj mreži nedeljom i praznicima između ponoći i 22 sata. Treba napomenuti, međutim, da se neki praznici i zabrane saobraćaja povezane sa njima odnose samo na određene regione.

Zabrane kretanja kamiona u Nemačkoj 2021.

2. april – Veliki petak (zabrana se primenjuje u celoj zemlji)
5. april – Uskršnji ponedeljak (zabrana se primenjuje u celoj zemlji)
13. maj – Vaznesenje (zabrana se primenjuje u celoj zemlji)
24. maj – Duhovski ponedeljak (zabrana se primenjuje u celoj zemlji)
3. jun – Corpus Cristi (Telovo) – samo u sledećim državama: Baden-Virtemberg, Bavarska, Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat i Sarland.
3. oktobar (Dan ujedinjenja Nemačke)
31. oktobar – Dan reformacije (samo u sledećim državama: Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Saksonija, Saksonija-Anhalt i Tiringija)
1. novembar – Dan svih svetih (samo u sledećim državama: Baden-Virtemberg, Bavarska, Severna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat i Sarland)
25. decembar – Božić
26. decembar – Božić

Savezne države se slažu da ublaže zabrane tranzita

Severna Rajna-Vestfalija i Donja Saksonija dogovorile su se o zabrani saobraćaja kamiona tokom uzastopnih državnih praznika. Dogovori između saveznih država tiču se Dana reformacije (31. oktobra), koji je praznik u Donjoj Saksoniji, i Dana svih svetih (1. novembra) koji se obeležava u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Kako je dogovoreno, trajanje zabrane za teška teretna vozila preko 7,5 tona biće ovih dana ograničeno na između period6 i 22 sata (na državni praznik u određenoj saveznoj državi). Regionalne vlasti na ovaj način žele da poboljšaju protok saobraćaja.

Osim toga, obe savezne države dozvolile su kretanje kamiona na važnim tranzitnim rutama A1, A2, A30, A31 i A33 između 6 i 22 sata. Ova uredba se takođe primenjuje ako Dan reformacije ili Dan svih svetih padne u nedelju.

Osim toga, Hesen, gde se za razliku od pogranične Severne Rajne-Vestfalije ne slavi Dan svih svetih, odustao je od krivičnog gonjenja i kažnjavanja prekršaja povezanih sa kršenjem zabrane kretanja u državi na taj datum.
Međutim, ovo se odnosi samo na vozila koja prelaze najkraću rutu između dva dela Hesena preko Severne Rajne-Vestfalije. Za ovo je jedina moguća ruta autoput A44 na spoju 65, između granice Hesena i Severne Rajne-Vestfalije na km 43,2 do granice država Severna Rajna-Vestfalija i Hesen na km 38,4.

Na koga se ne odnose ograničenja

Evo liste onih koji su izuzeti od zabrana nedeljom i državnim praznikom:

– kombinovani prevoz robe (drumsko-železnički) od pošiljaoca do najbliže stanice utovara ili od najbliže stanice istovara do primaoca, ali samo na udaljenosti koja ne prelazi 200 km;
– kombinovani prevoz robe (luka i drumski transport) između mesta utovara i istovara i luke smeštene na udaljenosti koja ne prelazi 150 kilometara (dostava i izvoz);
– prevoz sledeće robe (kao i promet praznih vozila, u vezi sa tim): sveže mleko i proizvodi od svežeg mleka, sveže meso i proizvodi od svežeg mesa, sveža riba, živa riba i proizvodi od sveže ribe, kvarljivo voće i povrće.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.