Zbog čega su AGM akumulatori must have za savremene kamione?

Sa izazovima koje donosi poslovanje u dinamičnom i promenljivom okruženju, logističke kompanije sve intenzivnije zahtevaju proverenu opremu visokog kvaliteta. VARTA® ProMotive AGM predstavlja značajan napredak u razvoju baterija za komercijalna vozila. Koristeći najnoviju AGM tehnologiju, ovaj inovativni proizvod ispunjava, ali i prevazilazi sve zahteve korisnika.

Šta čini VARTA ProMotive AGM tako jedinstvenim?

Teška komercijalna vozila značajno su se promenila tokom proteklih godina. Napredne funkcije uštede goriva i udobnosti, zajedno sa novim regulativama i izmenama u radnom vremenu vozača (skraćen period vožnje i produženo vreme odmora i ukupno više vremena provedeno u kamionima) utiču na akumulatore na mnogo načina, čineći visoku otpornost na vibracije, brzo punjenje i dug životni vek, zajedno sa povećanom dubinom pražnjenja apsolutno neophodnim.

Zbog toga je VARTA ProMotive AGM prvi izbor akumulatora za sve velike proizvođače, kada je u pitanju opremanje komercijalnih vozila.

Upijajuća staklena prostirka i PowerFrame rešetka

Šta ove akumulatore čini tako posebnim? Njihova specifičnost sadržana je već u samom nazivu: Absorbent Glass Mat ili skraćeno AGM. Ovaj flis materijal poput sunđera upija elektrolite kiseline, obezbeđujući najvišu stabilnost. Kako nema stratifikacije – glavnog “ubice” konvencionalnih akumulatora, ukupni gubitak kapaciteta je smanjen na minimum, što rezultira mnogo dužim životnim vekom u poređenju sa konvencionalnim akumulatorima.

Jedinstvena karakteristika VARTA AGM akumulatora je patentirani PowerFrame® dizajn. VARTA ProMotive AGM je prvi akumulator koji koristi ovu specijalnu tehnologiju rešetke i na pozitivnim i na negativnim pločama, za optimalne performanse i izvanredne karakteristike pokretanja, čak i pri niskim nivoima punjenja.

PowerFrame® tehnologija rešetke je skoro tri puta otpornija na koroziju od drugih tehnologija rešetki i pruža više od 60% superiornog električnog protoka za bolju povezanost.

Ciklusi punjenja i dubina praženja

Sa povećanjem broja električnih potrošača, značaj dubine pražnjenja (Depth of discharge – DoD) sve više raste. Zahvaljujući posebnom dizajnu, VARTA ProMotive AGM može da se isprazni do 80% bez značajnog ugrožavanja životnog ciklusa, što je ključni zahtev za najsavremenija komercijalna vozila opremljena funkcijama za uštedu goriva ili za komfor vozača. Poređenja radi, kod konvencionalnih akumulatora preporučuje se praženjenje od najviše 20%, kako bi se postigao odgovarajući životni vek.

Životni vek izražen kroz broj ciklusa punjenja i pražnjenja je ključni indikator učinka. On definiše koliko puta se akumulator može isprazniti i napuniti pre nego što dođe do kraja života. VARTA ProMotive AGM može da izdrži šest puta više ciklusa u poređenju sa konvencionalnim akumulatorima.

Sa svojom cikličnom stabilnošću i mogućnostima dubine pražnjenja, AGM je savršena tehnologija za komercijalna vozila koja moraju da napajaju mnogobrojne električne potrošače tokom pauza ili dužih perioda odmora (na primer tokom noćenja).

– Ovo je posebno korisno za našu kompaniju. Osim uobičajenih fukncionalnosti usmerenih ka udobnosti i uštedi goriva, naši kamioni opremljeni su rešenjima zasnovanim na telematici. Ona omogućavaju prikupljanje različitih podataka kombinacijom GPS tehnologije, senzora i ugrađene dijagnostike. Za sve pobrojano, neophodno je obezbediti napajanje bilo da je kamion u vožnji ili parkiran – objašnjava Kristof Leporovski, viši servisni tehničar poljske logističke kompanije Elkor Transport.

Charge acceptance – kritičan faktor za konvencionalne akumulatore

– AGM tehnologija omogućava akumulatorima da isporuče više energije, dok u isto vreme apsorbuju više punjenja – to znači da će ovaj akumulator biti potpuno napunjen u roku od nekoliko sati – kaže Thorsten Verle iz kompanije Clarios EMEA, podsećajući na još jednu značajnu karakteristiku – prihvatanje punjenja (charge acceptance).

CA je sposobnost akumulatora da prihvati i skladišti energiju uzimajući u obzir faktore kao što su temperatura, stanje napunjenosti, napon punjenja ili istorijat akumulatora. VARTA ProMotive AGM pruža mnogo bolje prihvatanje punjenja od konvencionalnih baterija. To znači da će se akumulator značajno brže ponovo napuniti – primera radi, napola ispražnjen AGM akumulator će se napuniti do 90% za samo jedan sat i potpuno napuniti nakon toga za manje od tri sata vožnje. Poređenja radi, konvencionalnim akumulatorima je potrebno 2,5 sata da dostignu 90% i više od 5 sati za potpunu napunjenost.

Osim toga, konvencionalni akumulatori se često ne mogu u potpunosti napuniti zbog niskog napona punjenja u vozilima. U poređenju sa konvencionalnim, AGM akumulatori su efikasniji sa niskim naponom punjenja i mogu se u potpunosti napuniti.

Glavni razlog za postepeno pogoršanje prihvatanja punjenja je stratifikacija, odnosno akumulacija sumporne kiseline na dnu ćelije. To dovodi do brže sulfatizacije ploča, smanjenog kapaciteta, a samim tim i kvara akumulatora. Kako kod AGM nema raslojavanja, nema ni promene napona koja ga prati. Uz pomoć PowerFrame dizajna, AGM generiše i više nego dovoljno snage za odlične startne karakteristike, čak iako je nivo napunjenosti nizak, odnosno dubina pražnjenja visoka.

Pouzdan i napravljen da traje

U mnogim savremenim kamionima postoje rezervoari za AdBlue i veći rezervoari za gorivo, koji su uzrok pomeranja akumulatora ka zadnjem delu. U takvom položaju, akumulatori moraju biti u stanju da izdrže povećane vibracije i udare, a takođe su pod nepovoljnim uticajem oscilacija. Sa konvencionalnom tehnologijom, takav kontinuirani uticaj može značajno smanjiti vek trajanja akumulatora.

– U prošlosti smo zbog teških oštećenja morali da zamenimo oko jedne trećine naših akumulatora. Zbog toga su nam bili potrebni efikasniji akumulatori, pouzdani i sa produženim životnim vekom – podseća Leporovski.

Spremni za sledeću generaciju

VARTA AGM je prvi izbor proizvođača kada je u pitanju ugradnja najbolje dostupne tehnologije akumulatora – danas i u budućnosti.

Vodeći proizvođači originalne opreme čak razmatraju VARTA ProMotive AGM za električne kamione koji dolaze. U potpuno električnim vozilima, AGM akumulatori snabdevaju električni sistem vozila i obezbeđuju da sigurnosne funkcije, poput osvetljenja, kočnice ili sistema upravljanja, rade neometano i tokom zastoja visokonaponskog sistema.

Proizvođali vozila uvereni su da su AGM akumulatori savršeni kako za e-kamione, kao i za buduće bezbednosne sisteme, poput onih neophodnih u autonomnoj vožnji.

VARTA program flote: direktan kontakt sa proizvođačem

Sve veća složenost savremenih kamiona predstavlja veliki izazov za transportne kompanije. Kako bi se osiguralo da su flote najbolje opremljene da se nose sa tim izazovima, VARTA nije samo razvila pouzdan proizvod spreman za budućnost u obliku AGM akumulatora, već nudi i odgovarajuću uslugu sa svojim programom VARTA Flota. Glavna karakteristika ovog programa je što nudi menadžerima voznog parka direktan kontakt i tehničko savetovanje od proizvođača.

Besplatnom registracijom na web stranici www.varta-automotive.com/fleet, članovi će dobiti prilagođene savete koji se odnose na njihov vozni park, strateške preporuke za kupovinu, njuzleter koji pokriva najvnovije tehnologije i trendove, podršku u vezi sa pitanjima vezanim za upravljanje akumulatorima, analize i opcije optimizacije performansi akumulatora i mnogo više.

Za više detalja:

Clarios Sales d.o.o.
Bleiweisova cesta 30
1000, Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 41 306 444
E-mail: joze.koplan@clarios.com
https://www.varta-automotive.rs/sr-rs