ZA VOLANOM: Jovana Mitrović, studentkinja arhitekture i vozač – Punim gasom do cilja

„Radno vreme naravno ne postoji – bitno je da se posao završi. Prevoz zavisi od gradilišta do gradilišta, a najčešće prevozim pesak, šljunak, kamen, šut… Vozim do Požarevca, Valjeva, Novog Sada, Jagodine, ali najviše sam u Beogradu i okolini“.

Jovana Mitrović ima 21 godinu, studentkinja je treće godine Arhitektonskog fakulteta i ima crni pojas u karateu. Poput većine svojih vršnjaka i kolega, Jovana voli druženja, izlaske, društvene mreže. Na njenom TikTok profilu, ipak, najviše je snimaka – iz kamiona.

Jovanina porodica ima građevinsku firmu za niskogradnju u Beogradu, pa je naša sagovornica, kako kaže, detinjstvo provela uz oca po gradilištima, okružena građevinskim mašinama i kamionima. Odatle se rodila ova pomalo neobična ljubav za jednu devojčicu. Kroz smeh dodaje da se i sa braćom Borivojem i Teodorom oduvek igrala autićima i kamiončićima, a njene lutke nisu bile u dvorcima ili kućicama, već „obavezno u nekom prevoznom sredstvu“.

  • PROČITAJTE i ostale intervjue koje smo objavili u serijalu priča ZA VOLANOM!

„Kradem zanat“

Ideja da samostalno sedne za volan nekog „teškaša“ privlačila ju je još dok je bila dete i, kako nam otkriva na početku razgovora, često je molila roditelje da joj dozvole da samostalno uradi nešto na gradilištu kada nema nikoga u okolini. Kada je došlo vreme za polaganje, roditelji su je podržali, iako polaznicima auto-škole nije bilo baš najjasnije šta će ona tu kada su je prvi put ugledali.

Jovana Mitrović, lična arhiva

– Kada sam krenula na teorijsku nastavu, malo sam kasnila i kad sam se pojavila doterana kao da sam krenula u izlazak, svi su ostali zatečeni.

U njenom slučaju izgled zaista zna da zavara… Jovana pored položene E kategorije zna da vozi i različite građevinske mašine poput bagera, valjka, utovarivača.

– Doskoro sam vozila solo kamione-kipere, a sada i šlepere jer sam polozila za E kategoriju. Naravno, tu je i bager, utovarivač, bobcat, valjak i sve te radne mašine koje su u opisu mog posla. Morala sam sve da naučim jer nekad nemam puno vremena da čekam utovar ili kada treba da se nešto pomeri sa gradilišta, pa moram sama, mada to su retki slučajevi. Često se desava da ne vozim, ali da radim na bageru ili nekoj od navedenih mašina – kaže Jovana i otkriva šta joj najteže pada kada je ovaj posao u pitanju.

Ništa nije toliko teško da ne mogu da uradim. Jedino ako nešto krene po zlu – kad desi se neki kvar ili nešto slično što ne mogu sama da rešim, mada i u takvim situacijama učim, gledam, kradem zanat i sve vremenom dođe na svoje.

Da njen raspored zna da bude veoma gust, uverili smo se već tokom dogovaranja ovog razgovora – između dva predavanja na fakultetu. Kako kaže, prepodne je uglavnom za klupom, a kada se vrati kući seda u kamion i vozi „šta gde treba“.

– Organizacija je zapravo najteži deo posla, ali uspevam nekako da sve uklopim – ujutru sam na predavanjima, a nakon toga odmah idem kući i sedam u kamion. Radno vreme naravno ne postoji – bitno je da se posao završi. Prevoz zavisi od gradilišta do gradilišta, a najčešće prevozim pesak, šljunak, kamen, šut… Vozim do Požarevca, Valjeva, Novog Sada, Jagodine, ali najviše sam u Beogradu i okolini.

Nema popuštanja

Da je profesionalan vozač, Jovana je dokazala odgovorom na pitanje šta se dešava kada je na putu zaustavi policija.

– Često se iznenade, ali to ne menja činjenicu da moram da ispunjavam sve uslove i pridržavam se zakona.

Kako sama ističe, reakcije i drugih učesnika u saobraćaju su brojne, ali pre svega pozitivne i duhovite. Često ih imitira i prepričava porodici i društvu. Ljudi joj se uglavnom obraduju i pozdravljaju je, i to su priče koje se pamte.

– O toj temi bih mogla do sutra da pričam jer kad krenem s jednom situacijom, moram sve da ispričam – dodaje kroz smeh.

Pun gas

Pored vožnje kamiona, naša sagovornica uživa u i dizajnu enterijera, kao i istraživanju novih mogućnosti u toj oblasti.

– Zasad je to hobi, ali planiram da u bliskoj budućnosti postane i posao. Dizajn enterijera me relaksira, pa umesto gledanja filmova uveče, crtam, projektujem i uživam u arhitekturi.

Plan naše sagovornice je da u okviru porodične firme otvori i projektni biro, a uz sve to, naravno, nastaviće da vozi kamione, jer i sama naglašava da ta ljubav ne bledi.

  • PROČITAJTE i ostale intervjue koje smo objavili u serijalu priča ZA VOLANOM!

Iako ne krije koliko joj je značajno što za sve svoje planove ima podršku porodice i okoline, Jovana svim ženama koje bi želele da se bave ovim poslom, poručuje:

– Slušajte samo sebe i ono što vi želite. Ako vas okolina podrži, to je super, a ako nema podrške, samo nastavite sa tim, jer ćete jedino tako i uspeti. Ako se probudila želja i razmišljate o tome, to je sasvim dovoljno – samo se opustite i „punim gasom“ do cilja. Čekajući da se svima dopadnete, izgubićete sebe, a to nikako ne sme da se desi.

„Za volanom“

U ovom serijalu čeka vas deset priča iz ličnog ugla profesionalnih vozača, a sa našim sagovornicima razgovaraćemo kako o njihovim radnim zadacima i svemu što ih prati, tako i o temama značajnim za profesiju – koje nove tehnologije im pomažu u radu, zbog čega je važno drugarstvo na drumu, kako vide budućnost svoje struke.

Rubriku „Za volanom“ portal PlutonLogistics realizuje u partnerstvu sa brendom VARTA.