Peter Malec, predsednik borda direktora kompanije “Budamar Logistics” – Ne isključujemo mogućnost akvizicija u Srbiji

Kompanija „Budamar Logistics“ ušla je na tržište Balkana kupovinom hrvatske kompanije „PPD Transport”, a u Srbiji je dospela u žižu preuzimanjem logistike gotovih proizvoda u „Železari Smederevo“. Kako su objavili da im je naš region izuzetno interesantan, pokušali smo da saznamo nešto više o toj kompaniji kao i o planovima za Srbiju.

U ekskluzivnom intervjuu za PlutonLogistics,  Peter Malec, predsednik borda direktora kompanije “Budamar Logistics” ponavlja da im je tržište Balkana izuzetno važno, pogotovo u sektoru železnice. Kaže i da nameravaju da šire mrežu klijenata i kooperanata, a osim akvizicije firme u Hrvatskoj, ne negiraju da bi mogli da kupe i neko preduzeće u Srbiji.

Slovačka kompanija „Budamar Logistics“ je osnovana 2003. godine. Ima vodeću poziciju u oblasti međunarodne špedicije i logistike. Klijenti su im prvenstveno inostrane industrijske kompanije – najviše iz Češke, Poljske, Mađarske i Austrije. „Budamar Logistics“ nudi usluge u železničkom, drumskom, rečnom, morskom, multimodalnom i intermodalnom transportu.

„Budamar“, takođe, nudi usluge carinjenja, skladištenja i konsaltinga. Danas, zajedno sa povezanim kompanijama, „Budamar“ zapošljava više od 500 ljudi.

PL: Kompanija „Budamar“ je objavila planove za širenje na tržište Balkana. Recite nam nešto više o tome.

–    Mi smo vodeća kompanija u oblasti transporta i logistike, a takođe smo lideri u međunarodnom železničkom transportu. U skladu sa tim, mi stalno tražimo nove prilike i projekte. Uprkos političkoj i ekonomskoj situaciji na Balkanu – koja i dalje nije laka – rešili smo da procenimo moguće rizike kao i povraćaj investicije, a na osnovu dostupnih podataka i činjenica. I u skladu sa tim, odlučili smo se na ekspanziju. Ušli smo na Balkan preko Hrvatske i Srbije – i to je bio naš prvi izbor. Razlog je liberalizacija železničkog transporta koja je u toku. Ono što je još važno, pozitivan pomak u ekonomiji u ovim zemljama je bio očigledan poslednjih godina. Države su, takođe, otvorene za strane investicije i zaslužuju etiketu „najperspektivnijih i tržišta koja najviše obećavaju na Balkanu“. Tako ih nazivaju ekonomisti i ljudi iz struke. Ukoliko uspemo ovde, voljni smo da se proširimo i na druge države. Gde tačno?  Nećemo vam to još reći, ali svakako želimo da zauzmemo jaku poziciju u ovom regionu.

PL: Kupili ste hrvatsku kompaniju „PPD Transport”. Koji su razlozi za tu odluku?

budamar_121216 – Ušli smo na tržište Balkana preko kompanije „Budamar South“. Ovu kompaniju smo osnovali pre  pola godine sa Mário Máťaš-em. Mario je Slovak, ali veoma upoznat sa dešavanjima na Balkanu. U Hrvatskoj je Mário Máťaš osnovao prvog privatnog transportera – „Adria transport“ koji je kasnije preuzela PPD grupa. „Adria transport“ je kasnije preimenovan u „PPD transport“ gde smo mi u skladu sa ugovorima preuzeli manji udeo i zajedno stekli vrhunske „Siemens Vectron“ lokomotive. Da zaključim – odlučili smo se za kooperaciju sa Mário Máťaš-om.

I samo da dodam, „Budamar South“ namerava da posluje sa velikim industrijskim kompanijama u južnoj Evropi pružajući im kompleksne logističke usluge. „Budamar South“ će, takođe, povezati balkanske i baltičke luke. Svi projekti koji su do sada realizovani na Balkanu i koji su u planu će nam pomoći da se pozicioniramo  u ovom regionu i da nastavimo da pružamo kompleksne i vrhunske usluge u zemljama Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, prim autora), kao i u Jugoistočnoj Evropi.

PL: Da li planirate neke akvizicije u Srbiji?

 – Mi smo stalno u potrazi za novim prilikama i projektima koji nas mogu unaprediti. Zbog toga poslujemo i u Srbiji, koja je za nas, zajedno sa Hrvatskom, ključno tržište za ulazak na teritoriju Balkana. Ukoliko pronađemo zanimljive projekte koji zadovoljavaju naše kriterijume, bićemo zainteresovani. Ovo znači da ne negiramo neke buduće akvizicije.

PL: „Budamar“ je preuzeo logistiku kompanije „Hesteel Serbia Iron & Steel Beograd“. „Hesteel“ je nova kompanija na srpskom tržištu, kako je došlo do saradnje?

budamar_2_121216– U „Hesteel“-u smo preuzeli logistiku gotovih proizvoda koje transportujemo železničkim, drumskim, morskim i rečnim putem. Ovaj projekat se realizuje preko novoosnovane kompanije „Budamar South“, koja je u vlasništvu nas i našeg poslovnog partnera Mário Máťaš-a koji je, kao što sam napomenuo, poznavalac prilika na Balkanu i za nas važan partner na ovom tržištu. Saradnja sa „Hesteel“ je veoma bitna za nas -time smo dobili važnog klijenta. Investirali smo nekoliko miliona eura u ovaj projekat i preuzeli smo desetine bivših zaposlenih iz „Hesteel“-a.

PL: Da li planirate da uključite transportne i logističke kompanije iz Srbije u vaše operacije?

–    Planiramo da sarađujemo sa srpskim kompanijama – želimo i nove klijente i kooperantske transportne kompanije.

PL: Naglasili ste da ste zainteresovani za ovo tržište zbog liberalizacije železnice. Srbija je dobila prvog privatnog operatera. Da li ste zainteresovani za neke rute?

–    Ozbiljno razmišljamo da pokrenemo svoje transportne kapacitete u Srbiji. Kao prvu stepenicu, treba da prođemo procedure dobijanja licenci kod nadležnih državmih organa, a zatim da nam lokalno budu odobrene lokomotive. Naročito bismo voleli da radimo deonice povezane sa industrijom čelika gde možemo da damo klijentima dodatnu vrednost našim velikim iskustvom.

PL: Recite nam više o sadašnjim projektima kompanije „Budamar“.

 – U završnoj smo fazi zajedničkog ulaganja u projekte u transportu robe železnicom sa  partnerima u Mađarkoj i Rumuniji. U istočnoj Slovačkoj planiramo da lansiramo potpuno novi terminal za beskontaktni pretovar rasutih tereta koje dolaze iz Ukrajine i drugih ex-SSSR republika.

PL: Koji su planovi Budamar Logistics za naredni period, na koje oblasti ćete se fokusirati?

budamar_1_121216– Nastavićemo da pružamo kompleksne usluge na vrhunskom nivou u Višegrad državama i zemljama Jugoistočne Evrope. Što se tiče pomenutih akvizicija, očekujemo fazu konsolidacije.

ISTORIJAT

„Budamar Logistics“ je osnovao slovački preduzetnik Ivan Petriček. On je karijeru razvijao u kompaniji „Proxar Slovakia“ (sada Queheberger). Ova kompanija, u kojoj je Petriček bio direktor, bila je glavni igrač na polju transporta rude i drugih sirovina. U saradnji sa stranim partnerom „Budamar Transport“ Ltd, kompaniji koja se godinama bavila špedicijom, a takođe je bila i član „Baltic Exchange“-a, izgrađen je današnji „Budamar“.

Godina 2006. je bila presudna za grupu. U tom trenutku je imala veliki udeo u češkoj logističkoj kompaniji NH-TRANS, koja je uspešna u transportu rude. U isto vreme, „Budamar“ je stekao većinski upravljački udeo u “Slovenská plavba a prístavy”.

Sada je najveći akcionar „Budamar“-a  investicioni fond „Logivest“ koji je deo investicione kompanije sa sedištem na Malti. Konsolidovani prihod „Budamar grupe“ u 2015. dostigao j 317 mil EUR.

U Srbiji je „Budamar“ prisutan preko firme Smartcargo doo Beograd.