ANALIZA: Izvoz robe iz Srbije u prvom kvartalu veći za 6,9%, a uvoz za 9%

Izvoz robe iz Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 4,09 mlrd EUR i za 6,9% je veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz povećan za 9%, na 5,53 mlrd EUR, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva tri meseca iznosila je oko 9,63 mlrd EUR, što je porast od 8,1% u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit je iznosio 1,44 mlrd EUR i za 15,6% je veći nego u prvom kvartalu 2018. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 74% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,4%.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,8% ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska. Drugi po važnosti trgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je suficit u razmeni bio 487,8 mil USD, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), drumskih vozila, gvožđa i čelika, električnih mašina i aparata i nafte i naftnih derivata.