Crnogorski „Hemomont“ ulaže 5,2 mil EUR u novi pogon sterilnih nosnih sprejeva

Članici „Hemofarma“, kompaniji „Hemomont“, prvoj fabrici lekova u Crnoj Gori,  odobrena je dokapitalizacija u iznosu od 5,2 mil EUR.

Novac je namenjen   izgradnji novih pogona za proizvodnju sterilnih nosnih sprejeva (SNUP) a uključuje  i  zapošljavanje još 50 radnika  u Podgorici. Plan je da novi pogon proizvede  127 miliona pakovanja  sprejeva za nos godišnje.

Uz prethodnu  strogu  kontrolu o ispunjenosti standarda,  u pogledu kvaliteta i bezbednosti, građankama i građanima će nosni sprejevi  biti dostupni već sledece godine.

U vlasničkoj strukturi „Hemomomonta“, „Hemofarm“ ima 71,02% učešća kapitala, Vlada Crne Gore 19,35%, a Fond zdravstva Crne Gore učestvuje sa 9,23 %.

„Hemomont“ je osnovan  11. novembra 1994. godine, kao prva fabrika lekova u Crnoj Gori. Kompanija je nedavno dobila i prvi EU sertifikat za standard dobre prakse (GMP). Od 2006. godine, „Hemomont“ je deo nemačke farmaceutske grupe „Stada“, koja je peta na svetskoj listi generičkih farmaceutskih kompanija. Proizvodi „Hemomonta“ izvoze se u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, Rumuniju, Azerbejdžan, Rusiju i Ukrajinu.