Dogovoren početak izvoza srpske pšenice u Egipat

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović boravio je u dvodnevnoj poseti Egiptu, a na sastanku sa egipatskim kolegama dogovoren je početak izvoza srpske pšenice Egiptu, najvećem svetskom kupcu ove robe.

– Srbija je krenula da ponovo osvoji tržište Egipta koje naseljava više od 100 miliona stanovnika – izjavio je Nedimović, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede.

On je dodao da sadašnja razmena ove dve zemlje u oblasti poljoprivrede iznosi 26 mil USD, a da bi nakon postignutog dogovora ona bi trebalo da skoči četiri puta i premaši gotovo 100 mil USD.

Nedimović se tokom posete sastao sa egipatskim kolegama ministrom poljoprivrede i melioracije Ezaldinom Omar Abustit i ministrom snabdevanja i spoljne trgovine Aliem Al Saed Ali Al Muselhi, saopštilo je ministarstvo.

Sve procedure oko izvoza su završene, a dogovoreno je i okončanje procedura oko izvoza govedine, suncokreta, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

O značaju posete govori i činjenica da još od raspada SFRJ nije bilo direktnih kontakata zvaničnika Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede.