IZVOZ HRANE: Ove srpske firme osvajaju rusko tržište!

Srpska prehrambena industrija i ove godine predstavlja se na sajmu ProdExpo u Moskvi. U organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, svoju ponudu i izvozni potencijal od danas do 16. aprila promovisaće 11 domaćih kompanija.

Na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i ZND, u okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstaviće kompanije Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Carnex Vrbas, Industrija mesa Tolopa, Masli Leskovac, Zlatiborac, ITN Group, Master Fruits, Mambikom Agrar i Mirax Agrar Beograd.

Na sajmu u Moskvi biće predstavljena ponuda smrznutog voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih-delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i sušenog voća.

– Privredna komora Srbije i predstavništvo u Moskvi intenzivno rade na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca – rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Moskvi.

U 2020. godini Srbija je u Rusiju najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije COVID-19, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2%.

ProdExpo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz više od 110 zemalja. Ove godine na sajmu će se predstaviti 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta. Osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstaviće se i Italija, Španija, Turska, Uzbekistan, Jermenija, Brazil, Urugvaj. Osim prezentacija najsavremenijih tehnologija u proizvodnji hrane, biće organizovani sastanci proizvođača, izvoznika i distributera, kao i predstavnika vodećih maloprodajnih trgovinskih lanaca.

Sajam se održava uz posebne mere zaštite, podseća se u saopštenju PKS. 

Ovo je drugi sajam u 2021. i od početka pandemije COVID-19, na kome kompanije iz Srbije svoju ponudu predstavljaju uživo, uz prisustvo predstavnika firmi, PKS i RAS. Tokom februara, domaće kompanije predstavile su se na sajmu Gulfood u Dubaiju.