Izvoz voća i povrća – Svetski distributeri krajem oktobra u Beogradu

Domaći proizvođači svežeg voća i povrća susrešće se 25. oktobra u okviru Frutnet foruma (Fruitnet Forum South – East Europe) sa vodećim svetskim uvoznicima, distributerima, predstavnicima veleprodaja i maloprodaja ICA (Švedska), REWE (Nemačka), Greenyard (Belgija) u Privrednoj komori Srbije (PKS). Oni će imati priliku da na poslovnim sastancima (B2B) razgovaraju o konkretnim poslovima i mogućnostima uključivanja u dobavljačke lance, saopštila je PKS.

Ovo je prvi forum specijalizovan za industriju svežeg voća i povrća, koji organizuje PKS uz podršku USAID projekta „Velika mala privreda“ i međunarodne medijske kuće Fruitnet Media International GmbH.

– Frutnet forum je jedinstvena prilika za srpske proizvođače svežeg voća i povrća da predstave svoju ponudu, da se povežu sa velikim međunarodnim lancima u ovom sektoru, kao i da dođu do novih kupaca i tržišta. Fokus događaja su poslovni susreti između domaćih kompanija i renomiranih uvoznika i distributera svežeg voća i povrća, kao i maloprodajnih lanaca iz Evrope i sa drugih svetskih tržišta – rekla je savetnica predsednika PKS Dušanka Kalezić.

Ona je napomenula da PKS prepoznaje zahteve i potrebe naše privrede za pozicioniranjem na novim tržištima i plasmanom proizvoda u oblasti industrije hrane, posebno u segmentu svežeg voća i povrća.

U nameri da podrži izvozno orijentisane kompanije i privrednike, Komora realizuje niz aktivnosti i projekata usmerenih na podršku internacionalizaciji poslovanja i povezivanju sa velikim međunarodnim partnerima i dobavljačkim lancima.

– Osim organizacije nastupa na vodećim međunarodnim sajmovima koja je već poznati instrument podrške internacionalizaciji poslovanja, PKS organizacijom Frutnet foruma pruža dodatnu šansu našim proizvođačima svežeg voća i povrća da se na domaćem terenu susretnu sa prestižnim međunarodnim kompanijama i otvore nove kanale prodaje i nova izvozna tržišta – objašnjava Kalezić.

Švedska ICA, nemački REWE, belgijski Greenyard ozbiljni su poslovni distributerski lanci svežeg voća i povrća koji imaju visoke zahteve u pogledu standarda poslovanja, sertifikacije proizvoda, kvaliteta, količina i kontinuiteta snabdevanja.

– PKS nastoji da bude snažna logistička podrška našim kompanijama da ispune ove kriterijume poslovanja u okvirima međunarodne trgovine i postanu partneri svetskim igračima – rekla je Kalezić.

U plenarnom delu Foruma biće održane prezentacije posvećene planiranju proizvodnje i izvoza voća i povrća iz jugoistočne Evrope, biće predstavljene najbolje prakse poslovanja sa EU prodajnim lancima i uvoznicima, a razgovaraće se i o uticaju klimatskih promena i drugih nepovoljnih faktora na proizvodnju i trgovinu.

Privrednici mogu da predstave svoj profil, kapacitet i mogućnosti njihove kompanije i da zakažu sastanke sa potencijalnim partnerima OVDE.

Foto: Pixabay.com/Couleur

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.