IZVOZNICI: Nemačka kompanija otvorila još jednu fabriku u Kragujevcu

Nemačka kompanija Wacker Neuson (Vaker Nojzon), koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i mašinske opreme za građevinsku industriju, otvorila je drugu fabriku u Kragujevcu u koju je investirala 25 miliona evra, saopštili su iz Vlade Srbije. Predstavnici Wacker Neuson su na otvaranju pogona rekli da su nove investicije usledile da bi proširili poslovanje u Srbiji, jer su zadovoljni dosadašnjim rezultatima rada fabrike koja u Kragujevcu posluje 16 godina.

Član Izvršnog odbora kompanije Feliks Bitenbek izjavio je da će posle planiranog proširenja u Kragujevcu imati jednu od najvećih fabrika koja će se prostirati na 100.000 kvadratnih metara i u kojoj će biti 40 robota za zavarivanje i biće potpuno automatizovana.

Wacker Neuson u Kragujevcu zapošljava oko 800 radnika na poslovima izrade završnih čeličnih konstrukcija, a na kraju investiranja biće više od 1.200 zaposlenih.

Generalni direktor Wacker Neuson grupe Karl Traglu izjavio da je komanija imala veliki rast poslednjih godina i da se za novu investiciju u Srbiji odlučila zbog stabilne ekonomske situacije i dobre saradnje sa Vladom i lokalnom samoupravom. U prvoj fazi, kako je istakao, izgrađeno je 20.000 kvadrata proizvodnog prostora, dok je u narednoj fazi, koja je već započeta krajem aprila ove godine, predviđeno proširenje za dodatnih 30.000 kvadrata do kraja naredne godine.

Otvaranju fabrike prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije i najveći bilateralni donator. Ona je navela da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke iznosila oko 10 milijardi evra, a da su u prvom kvartalu ove godine još bolji rezultati nego u istom periodu 2022. godine. Predsednica Vlade je navela podatak da je samo robna razmena između dve zemlje dostigla rekordnu vrednost od 8,24 milijardi evra, ukazavši na sve veću važnost razmene usluga između Srbije i Nemačke.

Foto: Wacker Neuson Kragujevac

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.