Srbiji omogućen IZVOZ kukuruza i repinog rezanca u Kinu – Potpisani fitosanitarni protokoli

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas sa Generalnom upravom carine Kine dva protokola o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenog rezanca šećerne repe u Kinu.

Srbija je među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe. Protokole je u ime Generalne uprave carine Kine sa ministrom Nedimovićem potpisala ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo, putem video linka.

Veoma smo zadovoljni činjenicom da su nakon započetog izvoza goveđeg i jagnjećeg mesa, i rešenih pitanja u vezi sa izvozom naših mlečnih proizvoda u Kinu, došli na red izvoz kukuruza i repinog rezanca, rekao je ministar Nedimović.

Kina je najveći uvoznik kukuruza, a Srbija je jedan od deset najvećih izvoznika kvalitetnog kukuruza u svetu. Otvaranje jednog ovako velikog tržišta, na koje mogu da se plasiraju velike količine, dešava se u idealno vreme – mesec i po, do dva meseca pred setvu kukuruza, navodi Nedimović.

– Ovih dana, na sreću proizvođača, imamo rekordne cene kukuruza – naveo je on i dodao da je jako važno da ovo tržište otvorimo i da počnemo da se bavimo sporazumom o svinjskom mesu.

Dodao je i kako se nada da će se i kineski poljoprivredni proizvodi naći na srpskom tržištu i podsetio da je za kratko vreme u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postignut značajan uspeh.

– Pre nekoliko godina skoro da nije bilo nikakve razmene u poljoprivredi. Danas je ona za prvih jedanaest meseci 2020. prešla 50 miliona dolara – navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije. 

Preduzeća koja su najveći izvoznici kukuruza iz Srbije (prema podacima iz 2019. godine) su Agroglobe, Delta Agrar, CHS Serbia, Konzul i Anova NNL.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.