Povratak nekadašnjeg giganta – Budimka punim kapacitetom

Četiri meseca od pokretanja proizvodnje u privatizovanoj požeškoj fabrici Budimka, nekadašnjem gigantu u preradi voća i povrća, proizvodne linije rade punim kapacitetom.

Kamioni s tonama i tonama jabuke, ponovo čekaju na istovar u krugu Budimke. Sve veće interesovanje voćara potvrda su iznova probuđenog poverenja ovdašnjih, ali i kooperanata širom Srbije. Od početka berbe, Budimka je od 110 kooperanata – mahom iz Zapadne Srbije, otkupila i preradila u koncentrat i kašu oko 10.000 tona, što je tek polovina otkupa koji je planiran za ovu sezonu, prenosi RTS.

Osim standardnih i tradicionalnih, prepoznatljivih proizvoda naše fabrike, planiramo da na tržište izađemo i s novim, inovativnim proizvodima, koje tržište možda do sada nije videlo, kaže Milan Kotarac, direktor proizvodnje Budimke.

– S tim proizvodima planiramo da se pojavimo na teritoriji cele Srbije, a u vrlo bliskoj budućnosti i da izađemo na inostrano tržište – navodi Kotarac.

Uporedo s otkupom i preradom voća, u toku je i rekonstrukcija postojećih i uvođenje novih proizvodnih linija. Fokus je i na automatizaciji opreme, kako bi se ubrzao proces i rada i samim tim povećao kapacitet proizvodnje. U skladu sa tim, povećaće se i broj zaposlenih.

Budimka najavljuje skori plasman ukupno 50 linija finalnih proizvoda, prvenstveno namenjenih izvozu, ali i domaćem tržištu.

Podsetimo, požešku fabriku u stečaju krajem novembra 2019. na licitaciji je kupila ITN grupa iz Kosjerića. ITN Group posluje u oblastima distribucije specijalizovane mehanizacije za poljoprivredne proizvođače (ITN AgroTech), inženjeringa, nabavke,  proizvodnje i montaže kompletne opreme za industriju hrane i pića (ITN FoodTech), kao i u sektoru prerade, pakovanja i distribucije zamrznutog voća (ITN Eko Povlen).